Fűszernövény, ami tökéletesen véd a stroke ellen

A tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition (BJN) című folyóiratban tették közzé – írja a Sports.kz.

A vizsgálatban több mint 50 ezer felnőtt vett részt. Információkat szolgáltattak étrendjükről, és megadták, hogy milyen gyakran fogyasztottak friss chilipaprikát vagy chiliszószt, valamint a növény szárított gyümölcseit adták az ételeikhez.

Az eredmények azt mutatták, hogy a friss paprika vagy csípős ételek fogyasztása 13 százalékkal csökkentette az iszkémiás stroke kockázatát. A tudósok pontosították, hogy kifejezett védőhatás mutatkozott az agyi erek trombózisával járó stroke kockázatára. Egy további vizsgálat azt is megerősítette, hogy azoknál, akik hetente háromszor vagy gyakrabban ettek „égető” ételeket, közel 20 százalékkal kisebb volt az elzáródott erek kialakulásának valószínűsége.

A kutatók hozzátették, hogy a chilipaprikának való kitettség különösen jótékonyan hatott az elhízottakra, akik a stroke egyik fő kiváltójaként működnek.

Elolvasom a cikket