Veszélyes lehet a paradicsomlé

A paradicsomlevet sokan szeretik, mivel úgy vélik, hogy ez az ital nemcsak ízletes, hanem hasznos is. Azonban, mint kiderült, ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. Orosz tudósok felfedezték, hogy éppen ez a lé nagy mennyiségű alternatoxint tartalmaz – olyan anyagokat, amelyek hányást, hasmenést és néha belső szervi vérzést okozhatnak – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Tudósok elmondták, hogy az Alternaria toxinok az Alternaria nemzetséghez tartozó mikroszkopikus penészgombák tevékenységének köszönhetően képződnek, amelyek a természetben a leggyakoribb penészgombafajok közé tartoznak. Bár kis dózisban ezek a toxinok nem károsak a szervezetre, nagy mennyiségben súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek – írja a Sports.kz.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a paradicsomlé rendszeres fogyasztása az alternatoxinok koncentrációjának növekedéséhez vezet a szervezetben. A kutatók megállapították, hogy nemcsak ennek az italnak van ilyen hatása.

Számos más termékben is megnövekedett toxinszintet találtak. Ezek közül a tudósok a paradicsompürében, az almában, az árpában, a zabban és a búzában, a napraforgó- és szezámmagban, valamint a bébiételekben és egyes fűszerekben találták meg őket.

Hangsúlyozták, hogy jelenleg a világ legtöbb országában nem ellenőrzik az élelmiszerek alternatoxinszintjét. Hozzátették, hogy további tudományos kutatásokra van szükség ezen anyagok biztonságos dózisának meghatározásához.

Elolvasom a cikket