Elég mikrózni a virslit vagy főzni kell?

A nyers vagy félkész ételek, főleg a húsfélék fogyasztása komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ezért joggal merülhet fel bennünk a kérdés: vajon, ha bedobjuk a virslit a mikróba egy percre, az elég arra, hogy minden lehetséges baktériumot kiirtsunk belőle? – erről ír a mindmegette.hu.

A virsli a legnagyobb mennyiségben vásárolt termék a feldolgozott húskészítmények között. Népszerűségét annak köszönheti, hogy sokféleképpen elkészíthetjük és fogyaszthatjuk – de a legegyszerűbb és leginkább kedvelt módja, ha forró vízben, pár perc alatt megfőzzük. Vannak azonban, akik a mikrózásra esküsznek, mert ez tűnik a legegyszerűbbnek – de vajon elég biztonságos is?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Facebookon tette közzé az ezzel kapcsolatos állásfoglalalását, miszerint

„A virsli főzése tulajdonképpen a felmelegítést jelenti, amely során egy-két percig javasolt forrásban lévő vízben tartani, ezzel elkerülve, hogy kifőjenek belőle az ízanyagok. Mivel a virsli hőkezelt, azaz főtt termék, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból nem jelent kockázatot, ha a fogyasztó nem főzi át teljesen, vagy akár csak mikrohullámú sütőben melegíti fel. A legjobb érzékszervi tulajdonságok eléréséhez minden termék esetén javasolt a gyártó által a címkén feltüntetett elkészítési javaslatot követni.”

Elolvasom a cikket