A legnépszerűbb kereskedelmi céllal kifogott halak a tonhal, a makréla és a lazac, amelyek milliók kedvencei. Általánosan elfogadott nézet, hogy ezek a fajok tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes zsírsavat és nyomelemet. De mint kiderült, károsíthatják a szervezetet – számol be a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.
Orvos szerint a tenger gyümölcseinek fogyasztására mindig figyelni kell. Hiszen sok közülük inkább árthat, mintsem hasznot hozhat. A ragadozó halak higanyt halmozhatnak fel magukban. Ezek közé a fajták tartozik a tonhal, a makréla és a lazac – írja a Sports.kz.
„Ezek komolyabb higanyforrások, ezért jobb, ha más halfajtákat eszünk” – jegyezte meg egy szakértő.
Azt ajánlják, hogy a nagyméretű halak helyett a kisebb méretűeket részesítsük előnyben. Ezek ugyanis kevésbé tartalmaznak a szervezetre veszélyes anyagokat.