Két ital, amelyek még az alkoholnál is erősebben pusztítja a májat

Nem csak az alkohol teszi tönkre a májat. Lehet, hogy valaki nem vagy csak minimális mértékben fogyaszt alkoholtartalmú italokat, de a mája ettől még lehet beteg, gyulladástól és elhízástól szenvedő. A szervre más italok is hasonlóan hatnak – figyelmeztetett Borodina orvos. A szakember egy interjúban megjegyezte, hogy két ital még az alkoholnál is erősebben tönkreteheti a májat.

Különösen a magas cukortartalmú italok rombolják a szerv egészségét. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a zsír felhalmozódásához a májban – idővel a zsírhepatózis sokkal súlyosabb kórképekké fejlődhet, szöveti hegesedést és sejtkárosodást idézhet elő.

„Az energiaitalok és más cukros italok túlzott cukorfogyasztása elhízáshoz, túlzott vérinzulinszinthez és az inzulin iránti csökkent szöveti érzékenységhez vezethet. Vannak tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy az energiaitalok túlzott fogyasztása májgyulladáshoz (steatohepatitis) vezethet” – mondta Borodina az Ngs24.ru-nak.

Ráadásul az édes ízű szénsavas italok jobban tönkretehetik a májat, mint az alkohol. Ezek nem mindig tartalmaznak cukrot, de különböző adalékanyagokat, amelyek kellemes ízt és zamatot biztosítanak. Az, hogy ezeket az anyagokat le kell bontani, fokozott terhelést jelent a szervnek, az ilyen italokban található cukorpótlók pedig negatívan befolyásolják a bél mikroflóráját és az anyagcsere-folyamatokat, ami végső soron a májat is „segíti” a zsírlerakódások megszerzésében.

Irina Borodina azt tanácsolta, hogy utasítsa el az édesített italok fogyasztását. A doktornő szerint a zöld tea, a feketekávé, a kakaó, a savanyú tejitalok és a tiszta víz a legjobb módja a máj jó állapotának fenntartására.

Elolvasom a cikket