A babérlevél, és így a belőle készült tea is káliumban, magnéziumban, B6-, B9- és C-vitaminban gazdag. A szárított babérlevél kivonata olyan antioxidáns hatású illóolajokat tartalmaz, mint a cineol és a polifenolok, amelyek segíthetnek szabályozni a vér koleszterin szintjét azáltal, hogy csökkentik az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) és a trigliceridek szintjét, valamint növelik a HDL-koleszterin („jó” koleszterin) szintjét a vérben. Ily módon segíthet megelőzni az olyan szív- és érrendszeri elváltozásokat, mint az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke.
Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és görcsoldó tulajdonságainak köszönhetően a babérlevél segíthet különböző emésztési zavarok estén, enyhítheti a gyomor- és bélgörcsöket. A benne található aktív vegyületek fokozzák a gyomorenzimek és a nyálka kiválasztását, javítva az emésztést.
Kellemes, nyugtató illatán túl a fahéj segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket azáltal, hogy erősíti a keringési rendszert és csökkenti a zsír felhalmozódásának kockázatát az erekben. Segít a vércukorszint szabályozásában, így a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében csökkenti a gyakori szövődmények kialakulásának esélyét. Vízhajtó és baktériumölő tulajdonságainak köszönhetően fogyasztása ajánlott húgyúti és légúti fertőzések esetén. Segíti a méreganyagok kiürülését, erősíti az immunrendszert, így csökkentve a megfázást és az influenzás megbetegedéseket.
A babérleveles fahéjtea elkészítéséhez 1 liter forró vízbe tegyünk 2 db fahéjrudat és 5 db babérlevelet. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le egy üvegbe. Reggelente fogyasszunk belőle éhgyomorra egy csészével. Ízesíthetjük mézzel, még több jótékony hatásért pedig friss gyömbérrel is felturbózhatjuk.