A szakértők szerint egy ilyen kombináció komoly károkat okozhat a szervezetben, bár külön-külön ezeknek a termékeknek nyilvánvalóan előnyei vannak – írja a Sports.kz.
A tojás rengeteg A-, D- és B12-vitamint, fehérjét és más hasznos anyagokat tartalmaz, míg a kávé magas koffeintartalmának köszönhetően köztudottan serkentő és energizáló hatású. Priya Bansal táplálkozási szakértő szerint azonban e két étel reggeli kombinációja, ami világszerte elég gyakori az emberek körében, megzavarja a fontos mikrotápanyagok felszívódását. A kávé tanninokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek gátolják a kalcium és a vas felszívódását a tojásból.
A szakértők azt tanácsolják, hogy a tojásos reggeli után legalább egy órát várjunk, és csak ezután igyunk kávét vagy fekete teát. Így elkerülhetők a komoly emésztési problémák, különösen a savas reflux és a gyomorégés. Ahogy a szakértők megjegyzik, mindkét termék növeli a gyomornedv termelését.
A kávé és a tojás egy reggeliben való kombinálása a szervezet kiszáradásához vezethet, mivel vízhajtó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha mégsem tud lemondani egy ilyen reggeliről, legalább a reggeli vízmennyiséget növelje. Így fenntartja a vízháztartás egyensúlyát.
Vegye figyelembe azt a tényt is, hogy a kávé befolyásolja egyes gyógyszerek, különösen a savlekötők és az antibiotikumok felszívódását. Ha tojással kombinálják, ez a hatás tovább fokozódik, és a gyógyszerek hatékonysága csökken.