Öt étel, amely gyorsan helyrerakja a vércukorszintet

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) akkor fordul elő, amikor a vércukorszint 3,5 mmol/l alá süllyed. Ez rendszerint cukorbetegeknél fordul elő, esetükben több dolog is kiválthatja: fizikai aktivitás, túl sok inzulin beadása, túl kevés szénhidrát fogyasztása, de nyári melegben is gyakrabban fordulhat elő.

Árulkodó tünetek

A legtöbb esetben:

– hirtelen felszínre törő éhség

– remegés

– izzadás

– zavartság

– koncentrációs zavar

– homályos látás

– rossz közérzet

– idegesség

– elkent beszéd

– álmosság vagy agresszió

jelzi, de akár hallucináció is előfordulhat.

A tünetek egyénenként változnak, az azonban mindenkinél elmondható, hogy a glükózhiány következtében azok a szövetek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát alapvetően szőlőcukorból nyerik, éheznek. A legfontosabb ilyen szervünk az agy, így a hipoglikémia akár eszméletvesztéssel is járhat.

A legjobb ételek ilyenkor

Első lépésként vissza kell állítani az alacsony vércukorértéket a normális tartományba. Ehhez a gyors felszívódású szénhidráttartalmú étel a legjobb választás:

– pár szem szőlőcukor

– egy evőkanál méz

– fél pohár cukros üdítő vagy gyümölcslé (jó ha mindig van Önnél egy kis dobozos)

– pár kocka csokoládé (ez egy kicsit lassabban szívódik fel, de a célnak megfelel)

– egy pohár tej

Ezenkívül egyen némi lassú felszívódású szénhidrátot is, hogy maradjon is a normál tartományban a vércukorszintje. Erre a célra a legjobb néhány darab háztartási vagy sós keksz.

Elolvasom a cikket