Bizonyára sokan vannak, akik azt tanulták a szüleiktől, nagyszüleiktől, hogy az élelmiszert – köztük a húst is – mindig jó alaposan meg kell mosni főzés előtt. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz; sőt a szakemberek szerint nemcsak felesleges megmosni a húst, de kifejezetten ártalmas is. Generációkkal ezelőtt még azért kellett megmosni a húst elkészítés előtt, mert az emberek gyakran a saját állataikat vágták le és kopasztották meg, manapság azonban már többnyire olyan húst vásárolunk, amelyek elő vannak készítve a sütéshez-főzéshez.
Az élelmiszer-szakértők szerint azzal, ha megmossuk a húst főzés vagy sütés előtt, csak annyit érünk el, hogy teleszennyezzük a környezetet különböző – a nyers húsban megtalálható – baktériumokkal. A hús mosása közben ugyanis ezek a baktériumok akár háromméteres körzetben is képesek szétterjedni – így ezzel a hasznosnak tűnő művelettel beszennyezhetjük a mosogatót, a konyhapultot, a konyhai gépeket, az edényeket, a konyharuhát, a mosogatószivacsot, sőt, a saját ruhánkat is. Érthető, hogy szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a húst a lehető legbiztonságosabb módon készítsük el, de az öblítés a szakemberek állítása szerint nem öl meg semmilyen kórokozót.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által végzett tanulmányban a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek egy csirkés salátát. Az eredmény döbbenetes volt: azok 60 százalékának, akik úgy döntöttek, hogy megmossák a csirkét, tele lett a mosogatója baktériumokkal – 26 százalékuk esetében pedig a baktériumok még a salátára is átkerültek.
Bár a csirke mosása a szakemberek szerint nem ajánlott, ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatjuk az élelmiszer-biztonsági óvintézkedéseket.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a nyers hús okozta keresztfertőzéseket?
1. A szakemberek szerint a hús megvásárlása után érdemes minél hamarabb eldönteni, hogy el szeretnénk-e készíteni a következő egy-két napban, vagy pedig inkább betennénk a fagyasztóba. Fontos, hogy a húst felolvasztás közben nem szabad hosszú ideig a konyhapulton hagyni – főleg, ha meleg van – és tilos megfagyasztva főzni, vagy sütni.
2. A fagyasztott csirke felolvasztásakor az a legjobb, ha nem öblögetjük folyton langyos vízzel, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Célszerű inkább a hűtőben kiolvasztani, mivel a kórokozók 40-140 fokon szaporodnak a leginkább.
3. Vásárlás közben figyeljünk arra, hogy a becsomagolt hús leve ne tudjon kiszivárogni a zacskóból, mivel ezzel beszennyezhet más élelmiszereket. Ugyanez vonatkozik arra is, amikor elhelyezzük a húst a hűtőben: érdemes egy jól zárható dobozban betenni a hűtőbe vagy a fagyasztóba.
4. A főzés során ajánlott a húsnak külön vágódeszkát használni, hogy ne tudjon érintkezni más élelmiszerrel és minden olyan konyhai eszközt, amely érintkezett a csirkével, forró vízzel, jó alaposan meg kell mosni. Akár fertőtleníthetjük is ecetes víz segítségével.