Az orvos szerint a kivi nemcsak javítja a sérült DNS-t, hanem serkenti is annak javítását.
Elmagyarázta, hogy a kiviben található C- és E-vitaminok antioxidánsok, a DNS-javítás pedig a gyümölcs serkentő képességének köszönhető.
„Ez az egészségünk szempontjából azt jelenti, hogy csökkenti a rák kockázatát, lassítja az öregedési folyamatot, erősíti az immunrendszerünket és védi az agyat” – mondta az orvos.
A kivi emellett remek rostforrás is, ami segíthet csökkenteni a székrekedés kockázatát.
Mivel a DNS minden élő sejtben a genetikai információk tárháza, integritása és stabilitása elengedhetetlen az élethez. A DNS azonban ki van téve a környezetnek, és minden bekövetkező károsodás mutációhoz és betegséghez vezethet.
Az orvos megemlítette a környezeti DNS-károsodás és a bőrrák közötti kapcsolatot, amelyet a túlzott UV-sugárzás okozhat.
Napi adag
Napi egy kivi tartalmazza a napi C-vitamin-szükségletet, amely erősíti az immunrendszert, az ereket, növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben, és segít a szervezetnek a stressz leküzdésében. A kivi sok magnéziumot, ásványi sókat (káliumot) és rostot tartalmaz, ami normalizálja az emésztést.
Összességében egy erőteljes gyümölcs, amely ízben és tápanyagokban gazdag. Kis mérete ellenére számos vitamin és ásványi anyag ajánlott napi bevitelének jelentős részét biztosítja. A kivi gazdag C-vitaminban, rézben és K-vitaminban, és számos más fontos tápanyagból is tartalmaz kisebb mennyiséget.