A kakaót a kakaófa speciálisan feldolgozott magjából nyerik. Az ital nemcsak gazdag ízű, hanem nagy mennyiségű hasznos anyagot is tartalmaz.
Miért jó a kakaófogyasztás?
A kakaó szervezetünkre gyakorolt, jótékony hatásait nehéz megbecsülni. Jó forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és megakadályozzák a sejtek korai öregedését. A kakaó flavonoidokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatásúak – mondta a táplálkozási szakértő.
Emellett a kakaó gazdag cinkben, magnéziumban, vasban és sok más, jótékony mikroelemben, amelyek elősegítik az egészséget és a jó közérzetet – jegyezte meg a szakember.
Ki ne igyon kakaót?
Vannak, akiknek nem ajánlott kakaót beiktatniuk az étrendbe – figyelmeztetett a táplálkozási szakember. Koffeinintoleranciában szenvedőknek nem ajánlja a kakaófogyasztást, mert ez az ital kis mennyiségben ugyan, de tartalmaz koffeint. A gyomorfekélyben szenvedők se igyanak kakaót, mert az súlyosbíthatja a tüneteket.
Ezekben a betegségekben szenvedők se igyanak kakaót:
- gastrooesophagealis refluxbetegség;
- krónikus májbetegségek;
- epehólyag-problémák;
- szívritmuszavar;
- magas vérnyomás.
Milyen előnyei vannak a kakaónak az ötven év felettiek számára?
Az egészséges ötven év felettiek bátran ihatnak kakaót, mert jótékony hatással lehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére.
„A kakaó polifenolokat tartalmaz, amelyek elősegítik a normális szívműködést, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” – mondta Olga Redina.
Emellett a szakember elmondta, hogy a kakaó javíthatja az idősek hangulatát, mert triptofánt, a szerotonin „előfutárát” tartalmazza. Ez a hormon felelős a boldogság érzéséért.
Fontos azonban azt is tudni, hogy a kakaót mértékkel kell inni, legfeljebb napi két-három csészével, hogy ne telítsük túl a szervezetet koffeinnel és cukorral – összegezte.