A bor az egyik legnépszerűbb alkoholos ital. A nem megfelelő tárolás azonban elronthatja finom ízét, felbontás után pedig még bonyolultabbá válnak a dolgok. A felbontott bor nem érlelődik olyan jól, mint a dugós palack, és ha a pecsétet feltörik, elég gyorsan elkezdődik a visszaszámlálás addig a pillanatig, amikor a bor ihatatlanná válik.
Ezek az időkeretek eltérőek a vörös- és a fehérbor és a pezsgők esetében, de bármilyen felbontott bortípus tárolására vannak módszerek, hogy meghosszabbítsuk a frissességét, és minden egyes kortyot élvezhessünk – írja a CNET.
Rachel Thralls borszakértőnek van néhány tippje a nyitott bor tárolására, többek között arra, hogy a nyitott vörösbort érdemes-e a hűtőbe tenni. Kiderült, hogy a hűvös hőmérséklet segíthet abban, hogy a nyitott bor hosszabb ideig friss maradjon – de csak legfeljebb öt napig.
Mennyi ideig tart el a bor, és hogyan tároljuk megfelelően
Trulls szerint minden bortípus más-más tárolási módot igényel. Íme egy lista a leggyakoribbakról.
A pezsgő egy-három napig tárolható a hűtőszekrényben. A legjobb eredmény elérése érdekében vásároljon bouchont (pezsgős dugót).
A könnyű fehérborok, az édes fehér- és a rozéborok négy-öt napig tarthatók el a hűtőszekrényben. A szakértő kifejtette, hogy a legtöbb könnyű fehér- és rozébort egy héten belül meg lehet inni, ha dugóval együtt tárolják a hűtőben. Ennek ellenére észre fogja venni, hogy az első nap után a bor oxidálódásával finoman megváltozik az íze. A bor általános gyümölcsös jellege gyakran csökken, és kevésbé lesz élénk.
Testes fehérbor – két-háromnapos tárolás a hűtőszekrényben. A chardonnay és a viognier például hajlamos gyorsabban oxidálódni, mivel a palackozás előtti érlelés során több oxigén kerül a borba.
A vörösborok körülbelül három-öt napig tárolhatók vagy hűvös, sötét helyen dugóval lezárva, vagy borhűtőben. „Minél több a tannin és a savtartalom a vörösborban, annál tovább tart felbontás után” – jegyzi meg a szakértő.