Ehetnek szalonnát az idősek?

Az emberek ősidők óta használják az állati zsírt, nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is. Az ókori emberek a tuberkulózist, a hörgőbetegségeket, a megfázást és a disztrófiát libazsírral, sült tejjel, borzzsírral és disznózsírral kezelték. A disznózsírt nagyon kis mennyiségben használták gyógyszerként.

Teljesen más kérdés, ha élelmiszerről beszélünk. Sok éven át azt mondták nekünk, hogy a telített zsírok károsak, ezért a szalonnát káros terméknek tekintették. Ám az emberi szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok több éves kutatása arra a gondolatra vezette a tudósokat, hogy nem minden olyan egyszerű. Ma a szalonna gyakorlatilag „szuperélelmiszernek” számít. Neves dietetikus és táplálkozási szakértő beszélt a disznózsír előnyeiről és ártalmairól.

A szalonna nem nevezhető tisztán orosz terméknek. Sok országban tisztelik: lengyelek, britek és amerikaiak szívesen fogyasztják. Ám az ázsiai országokban a disznózsír nem vert gyökeret, de nem az íze, hanem inkább a tárolási problémák miatt. Magas hőmérsékleten gyorsan romlik, és a hűtőszekrények nem is olyan régen jelentek meg.

A disznózsírt sózzák, főzik, sütik, alkoholhoz nassolnivalóként, kolbászba, füstölve és befőzve használják. Hideg téli estéken kitűnő kiegészítője lehet a megszokott étrendnek, segít felmelegedni és gyorsabban feltöltődni.

Ki ne egyen szalonnát?

Bár ez egy ízletes és egészséges termék, nem mindenki számára alkalmas. Tehát dr. Siraeva szerint a disznózsírt három év alatti gyermekek és 70 év felettiek nem fogyaszthatják.

A csecsemőknél az emésztés még nem tökéletes, az idős embereknek gyakran vannak problémái az epe kiválasztásával. A disznózsír emésztésekor fokozott terhelés éri a hasnyálmirigyet és a májat, kellemetlen érzés, emésztési zavarok léphetnek fel.

Ugyanezen okból a szalonna ellenjavallt:

  • ha a gyomorhurut súlyosbodik,
  • ha hasnyálmirigy-gyulladásban, epehólyag-gyulladásban szenvedünk,
  • nyombél- vagy gyomorfekély esetén.

Lehetséges súlyosbodás, állapotromlás, hányinger és rossz közérzet.

Salo – orosz szuperétel

A szalonna nagy mennyiségben tartalmaz értékes zsírban oldódó vitaminokat – A-, E-, D-vitamint. Ráadásul zsírokkal kombinálva jól felszívódnak. A sertészsír elég sok arachidonsavat is tartalmaz – ez az esszenciális zsírsav „bekapcsolja” szervezetünk immunválaszát a vírusokkal és baktériumokkal szemben, és részt vesz a koleszterin-anyagcserében.

Más termékekben is megtalálható, de a vajban 10-szer kevesebb, mint a disznózsírban. Amellett, hogy a disznózsír segít megerősíteni immunitásunkat a hideg évszakban, az arachidonsav összetételében nagyon fontos a nők számára, mivel részt vesz a nemi hormonok szintézisében.

Mennyit együnk naponta?

Bár sok hasznos anyagot tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van, nem szabad mindennap szalonnát enni. A sertészsír magas kalóriatartalmú termék – 100 g disznózsír körülbelül 770 kcal-t tartalmaz. Ez egy fizikailag aktív nő napi kalóriabevitelének fele.

Optimális esetben legfeljebb 30 g szalonnát fogyaszthat hetente 2-3 alkalommal. Ez nem befolyásolja az alakot, és jót tesz az anyagcserének.

Elolvasom a cikket