A C-vitamin napi értéke: egy táplálkozási szakértő elmondta, milyen gyümölcsre van szüksége mindenkinek télen” – áll a Rbc.ua honlapján.
Kicsit grapefruit íze van, de édesebb, a keserűsége pedig kevésbé markáns, főleg ha lehámozzuk a gyümölcs húsát.
A pomelo valójában a grapefruit szülője, és az egyik legnagyobb citrusféle a Földön – mondta Anna Makarova táplálkozási szakértő Instagramján. Hozzátette, hogy a pomelo fedezheti a napi C-vitamin-szükségletet.
Mire jó ez a citrus?
A pomelo nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, csak néhány szeletet együnk – és a napi szükségletet magunkhoz vettük.
Ezenkívül meglehetősen sok vitamint: A-, B1-, B2-, B5-vitamint, valamint ásványi anyagokat: vasat, foszfort, nátriumot, káliumot és kalciumot, valamint nagy mennyiségű folsavat tartalmaz.
Kétségtelenül, mint minden citrusfélék esetében, a pomelo előnyei az illóolajok és más szerves savak tartalmában rejlenek.
Hogyan kell enni és tárolni a pomelót?
A pomelót jobb frissen enni, mint bármely más gyümölcsöt. De egyes ételek elkészítésekor tökéletesen kiegészíti az ízt – salátákhoz, desszertekhez adhatja, és hússal, hallal és bármilyen tenger gyümölcsével kombinálhatja.
A legjobb, ha a meghámozott gyümölcsöt csak néhány napig tárolja a hűtőszekrényben.
A pomelo alacsony kalóriatartalmú (100 g-ban kb. 38 kcal), ezért fogyáskor nyugodtan beilleszthető az étrendbe, alacsony GI-je miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.