Pavel Evdokimenko gyakorló reumatológus, neurológus, az Orosz Orvosi Tudományos Akadémia akadémikusa, egészségügyi könyvek szerzője felsorolja azokat a termékeket, amelyek a legtöbb káliumot tartalmazzák. Szerinte a kálium különösen fontos a szív és az erek számára, ezért hiányát káliumtartalmú élelmiszerekkel kell pótolni.
A káliumtartalom bajnokai a szárított gyümölcsök – az uruk, az aszalt szilva és a szultán (több mint 0,5 g 100 g termékben). A borsó, a bab, a tengeri moszat és a sült burgonya szintén nagyon gazdag káliumban.
Viszonylag nagy mennyiségű káliumot (akár 0,4 g 100 g termékben) tartalmaz a tőkehal, a szürke tőkehal, a makréla, a zab, a paradicsom, a cékla, a retek, a zöldhagyma, a ribizli, a szőlő, a sárgabarack és az őszibarack, valamint a marha- és sertéshús.
Valamivel kevesebb káliumot (kb. 0,25 g 100 g élelmiszerben) tartalmaz a csirkehús, a süllő, a köles, a hajdina, a sárgarépa, a cukkini, a sütőtök, az eper, a körte, a szilva és a narancs – mondja az orvos.