Sokan tapasztaltuk már, hogy a krumpli héján kis hajtások, „csírák” jelennek meg, és ezek egyszerű eltávolítása után boldogan folytatjuk a főzést. De Ojeda szerint nem minden hajtás ártalmatlan. „Amikor a krumpli már virágzik, azonnal dobja ki” – figyelmeztetett a szakértő – írja a Life.hu.
A probléma gyökere a burgonya azon képessége, hogy toxikus anyagokat termel, ha bizonyos feltételek fennállnak. A hajtások és különösen a virágok magas koncentrációban tartalmazhatnak szolanint, egy mérgező vegyületet, amely nagy mennyiségben súlyos egészségügyi problémákat okozhat.
Miért ilyen veszélyes a szolanin?
A szolanin a burgonyanövény természetes védekező mechanizmusa a kártevők ellen. Bár a burgonya maga is tartalmaz nyomokban szolanint, a koncentráció növekszik, ha a gumó napfénynek van kitéve, vagy elkezd hajtani.
A szolaninmérgezés tünetei közé tartozik:
- hányás;
- hasmenés;
- hasi fájdalom;
- súlyos esetekben neurológiai problémák, például hallucinációk vagy bénulás.
Ojeda szerint az sem elég, ha a hajtásokat vagy virágokat eltávolítja. „Amikor a virágok megjelennek, az egész krumpli szennyezetté válik. Soha ne fogyassza el.”