Egyszerű karácsonyi meglepetés

MH
2024. december 6. péntek. 4:33

Ha még emlékszik gyerekkorunkból a sűrített tejre, akkor itt az ideje, hogy felfrissítse ezt a remek barátságot. A tejben felfőzött cukrot mint egy szirupot árulják a boltokban, sok helyen fémtubusban, itt-ott pedig konzerves dobozban. Bármelyik verziót veszi, bátran vágjon bele ebbe a különleges ízutazásba, nem fog csalódni!

Külföldön condensed milk, itthon pedig sűrített tej. A cukrozott változat egy krémes szirup, amit kávéba, krémekbe szoktak rakni a cukrászok. Nem romlik meg, nem csomósodik és isteni finom. Magyarországon a legtöbb helyen a sűrített tejet tubusokban árulják, mi leginkább ezt a verziót ismerjük. Azt persze kevesen tudják, hogy a tubus vagy konzerves doboz rejtette krémes szirup sok mindenre jó, még karácsonyi édesség is készíthető belőle.

Szóval kell hozzá egy kis idő, de amíg díszíti a karácsonyfát, felakaszthat három kiló szaloncukrot az ágakra, addig pont elkészül:

  • A világ legfinomabb karamellkréme

Ha a konzervet bő három órára forrásban lévő vízbe teszi, a tejben feloldott cukor lassan karamellizálódik, és amikor kibontja a konzervet, akkor illatos, kanalazható karamellkrémet talál a konzerves dobozban vagy tubusban.

  • Mire használhatja a karamellkrémet?

Süteményekhez: a karamellkrém remekül illik a csokoládés, vaníliás tortákhoz, kekszekhez, omlós pitékhez. A sajttortát is feldobja, elég, ha vékonyan megkeni a tetejét a krémmel

  • Forró italokhoz: tegyen a kávéba egy kanálkával, higgye el, nem fog csalódni!

A karamellkrém felhasználásának csak a képzelete szabhat határt. A sima tejből ínycsiklandozó italt varázsol, míg az egyszerű reggeli kávé rögtön a boldogság forrásává válik, ha karamellkrémmel dobjuk fel.

Ha nincs kéznél se tubus, se konzerv

Mindenre van megoldás, hiszen a sűrített tej nem más, mint a cukor és tej azonos mennyiségben felfőzve. Tehát, ha van egy liter teje, egy kiló cukra, főzze fel, amikor kicsit besűrűsödik, adagolja kétdecis üvegekbe, alaposan zárja le azokat, és kezdje főzni vízfürdőben. Az üvegekben folyamatosan nyomon tudja követni, ahogy a szirup karamellizálódik, így amikor már szép színe van, elzárhatja a tűzhelyet. Amikor kihűlt, az üvegekre kis masnit köthet, és máris kész az ajándék.

Elolvasom a cikket