Egy orvos rámutatott a legveszélyesebb alkoholra

Az ünnepek alatt hagyományosan megnő az alkoholfogyasztás, ami számos egészségügyi kockázattal jár. Ugyanakkor bizonyos alkoholos italok a legpusztítóbb következményeket okozhatják – figyelmeztetett Loginov orvos a „Lenta.ru” című lapnak adott beszélgetésben.

A szakértő rámutatott az alkoholtartalmú italok legveszélyesebb típusára az ünnepek idején – ide tartoznak a magas cukortartalmú italok.

„A legkárosabb italok közé tartoznak az édes likőrökön alapuló koktélok, valamint az édes szirupok hozzáadásával készült koktélok” – pontosított a gasztroenterológus.

Loginov szerint ebbe az alkoholcsoportba a következő italok tartoznak:

  • Pina Colada;
  • Mojito;
  • szénsavas italokon alapuló koktélok;
  • krémes likőrök;
  • alkoholos energiaitalok (ezek „különösen károsak a szívre”).

Az orvos rámutatott, hogy az etil-alkoholon kívül, amely potenciális méreganyag a szervezet számára, az ilyen italokkal az emberek nagyon nagy adag gyors szénhidrátot kapnak, ami rendkívül gyorsan megemeli a vércukorszintet. Ez súlyosan „megütheti” a hasnyálmirigyet, amely ilyen körülmények között a képességei határán kénytelen dolgozni. Az édes alkoholos italok drámaian megnövelik a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét, és intenzív zsírlerakódást idéznek elő a májban – különösen, ha szódával készülnek vagy szénhidráttal, vagy zsírral szintén telített rágcsálnivalókkal szolgálják fel őket.

Íme, amit orvosa tanácsol az alkohol ártalmainak mérséklésére:

  • A „száraz” italokat kell előnyben részesíteni.
  • Jobb, ha az alkoholt kis poharakból isszák, hogy csökkentsék az alkoholfogyasztás mennyiségét.
  • Az alkoholt csak vízzel szabad keverni.
  • A koktélok készítésekor kerülni kell a cukortartalmú összetevőket – jobb, ha friss gyümölcsöt vagy aromás fűszereket és fűszereket adunk hozzá.

Elolvasom a cikket