Az ünnepek alatt hagyományosan megnő az alkoholfogyasztás, ami számos egészségügyi kockázattal jár. Ugyanakkor bizonyos alkoholos italok a legpusztítóbb következményeket okozhatják – figyelmeztetett Loginov orvos a „Lenta.ru” című lapnak adott beszélgetésben.
A szakértő rámutatott az alkoholtartalmú italok legveszélyesebb típusára az ünnepek idején – ide tartoznak a magas cukortartalmú italok.
„A legkárosabb italok közé tartoznak az édes likőrökön alapuló koktélok, valamint az édes szirupok hozzáadásával készült koktélok” – pontosított a gasztroenterológus.
Loginov szerint ebbe az alkoholcsoportba a következő italok tartoznak:
- Pina Colada;
- Mojito;
- szénsavas italokon alapuló koktélok;
- krémes likőrök;
- alkoholos energiaitalok (ezek „különösen károsak a szívre”).
Az orvos rámutatott, hogy az etil-alkoholon kívül, amely potenciális méreganyag a szervezet számára, az ilyen italokkal az emberek nagyon nagy adag gyors szénhidrátot kapnak, ami rendkívül gyorsan megemeli a vércukorszintet. Ez súlyosan „megütheti” a hasnyálmirigyet, amely ilyen körülmények között a képességei határán kénytelen dolgozni. Az édes alkoholos italok drámaian megnövelik a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét, és intenzív zsírlerakódást idéznek elő a májban – különösen, ha szódával készülnek vagy szénhidráttal, vagy zsírral szintén telített rágcsálnivalókkal szolgálják fel őket.
Íme, amit orvosa tanácsol az alkohol ártalmainak mérséklésére:
- A „száraz” italokat kell előnyben részesíteni.
- Jobb, ha az alkoholt kis poharakból isszák, hogy csökkentsék az alkoholfogyasztás mennyiségét.
- Az alkoholt csak vízzel szabad keverni.
- A koktélok készítésekor kerülni kell a cukortartalmú összetevőket – jobb, ha friss gyümölcsöt vagy aromás fűszereket és fűszereket adunk hozzá.