Megtisztítják az ereket, a szívet és az agyat a plakkoktól és a mészlerakódásoktól

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a növény magjait használják, hanem virágainak fényes, sárga szirmait is. A napraforgóról beszélünk. Ezért is érdemes tavasszal elültetni a kertünkbe.

Mint minden sárga virág, a napraforgó virágszirmai is befolyásolják a májműködést, epehajtó és méregtelenítő hatásúak. Használják epekőképződés, epebántalmak, epehólyaghurut, sárgaság, malária és májgyulladás esetén.

Ezenkívül a szirmok csökkentik a koleszterinplakkok kialakulásának kockázatát az erekben. Az erek, a szív és az agy meszes plakkoktól és mészlerakódásoktól való megtisztítására a levelek alkalmasak: a hat-nyolc centiméteres napraforgóleveleket szárítják és porrá őrlik.

„Naponta egy-két alkalommal egy teáskanálnyit vegyünk be. Segít a lépet fenyegető betegségek legyőzésében. A port fél evőkanálnyi mennyiségben, kávéhoz vagy teához adva naponta egyszer érdemes fogyasztani egy hétig, majd egyhetes szünetet tartani, és ismét újrakezdeni. A kúra évente négyszer ismételhető, mindaddig, amíg nem áll be javulás” – javasolja az orvos.

A szárított szirmok hasznosak a magas vérnyomás esetében is, mivel csökkentik azt, ahogyan a megfázás során kialakult lázat is. A napraforgószirmokat belsőleg onkológiai betegségek esetében használják, a kemoterápia mellett.

„Ebben az esetben két evőkanálnyi szirmot fél liter tejhez adnak, majd a lehető legalacsonyabb hőfokon a felére kell csökkenteni az eredeti térfogatot. A keletkezett folyadékot hűtőszekrényben tároljuk. Naponta háromszor egyharmad csészényit kell belőle inni. A szirmokat forrázni is lehet, ekkor egy evőkanálnyit használjunk egy pohár forró vízhez. Ezt a forrázatot naponta akár két alkalommal is lehet fogyasztani, alkalmanként egy-egy pohárral” – magyarázta az orvos.

A növényt külsőleg hatékonyan használják reumás, poliartritiszes és köszvényes ízületek kezelésére. Ehhez a magképződés szakaszában a fiatal napraforgókosarakat turmixgépben összetörik, egy edényt félig megtöltenek vele, vodkát öntenek rá, két hétig aszalják a napon – és kész a bedörzsölésre alkalmas főzet.

Elolvasom a cikket