A kömény egy fűszer, amely a cumin növény magjából származik, és számos recept alapanyaga, különösen a mediterrán és délnyugat-ázsiai konyhákban, ahonnan származik.
A fűszer nemcsak az emésztést segíti, és véd az étellel terjedő fertőzések ellen, hanem gazdag vasforrás is. A vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésének hármas előnye mellett segíthet a túlsúly leadásában is.
Ezenkívül ez az egészséges fűszer tele van flavonoidokkal, antioxidánsokkal, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és megakadályozzák a sejtkárosodást, csökkentve ezzel a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kockázatát.
A kömény csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet
Tanulmányok szerint a kömény lehet a titkos fegyver a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének szabályozásában.
A kömény nemcsak a vércukorszintet segíti, hanem koleszterinromboló is. Klinikai vizsgálatok kimutatták a kömény pozitív hatását a koleszterinszintre.
Egy vizsgálat kimutatta, hogy napi kétszer 75 mg kömény nyolc héten át történő szedése a vér egészségtelen trigliceridszintjének csökkenéséhez vezetett.
A fűszer a magas vérnyomás csökkentésében is segíthet. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kömény növeli a nitrogén-oxid szintjét a vérben, amely enyhítheti a feszült ereket, és potenciálisan csökkentheti a vérnyomást.
A köményben található flavonoidok jelenléte segíthet megelőzni a sejtkárosodást és az olyan betegségeket, mint a magas vérnyomás. Ezenkívül a káliumban gazdag kömény segíthet a szervezetnek kiüríteni a nátriumot, amely szabályozhatja a vérnyomást.
Az egészség megőrzésének és a vérnyomás, a cukor- és koleszterinszint csökkentésének legjobb módja a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a sok alvás, a túlságosan feldolgozott és zsíros ételek kerülése, a vízivás, az alkoholfogyasztás korlátozása és a dohányzásról való leszokás.