Mi történik a penész által érintett élelmiszerekkel? A penész nem csak egy folt a felszínen. A penész micéliumot képez, azaz szemmel nem, csak mikroszkóppal látható gomba vagy baktérium fonalszerű sejtjét, amely mélyen behatol az élelmiszerbe. Még ha a penész látható részét el is távolítjuk, toxinjai akkor is az élelmiszerben maradnak.
Milyen veszélyeket rejtenek a mikotoxinok?
A mikotoxinok a penészgombák által termelt anyagok. Ezek súlyos károkat okozhatnak a szervezetben:
- ételmérgezést,
- légzési nehézséget,
- károsíthatja a májat,
- növeli a rák kockázatát.
Még akkor is, ha a penész csak kis területen jelent meg, a terméket ki kell dobni. Az egyetlen kivétel a sajt, ha a penész a szélét érintette, vastagabban le lehet vágni az érintett részt. De még ebben az esetben is érdemes óvatosnak lenni.