Bár a brit királyi család néhány ünnepi hagyománya elérhetetlen nekünk, egyszerű emberek számára, akadnak azonban olyan szokások, amelyeket könnyedén átvehetünk, például azzal, hogy elkészítjük az egyik kedvenc karácsonyi süti receptjüket. A királyi család fahéjas csillagok nevű karácsonyi sütemény receptjét az Instagram oldalukon tették közzé. A hiteles királyi recept közvetlenül a királyi cukrászoktól származik.
A királyi család karácsonyi sütijét megkóstolhatjuk karácsonykor
Míg hazánkban a karácsony ízét a bejgli, a zserbó, a mézes puszedli és a hókifli határozza meg, addig a briteknél például a karácsonyi puding számít az egyik legkedveltebb ünnepi finomságnak. Természetesen a világ minden táján sokféle desszert kerül az ünnepi asztalra, köztük az ünnepi fűszerekkel ízesített kekszek is igen népszerűek. Az ilyen aprósütemények nemcsak finomak, de praktikusak is, hiszen hosszú ideig eltarthatók, így már az ünnepek előtt elkészíthetjük őket, vagy akár ajándéknak is tökéletesek. Íme a teljes fahéjas csillagok sütemény receptje, ahogy az a királyi család hivatalos weboldalán olvasható:
Hozzávalók:
- 360 g porcukor
- 85 g tojásfehérje
- 20 g citromlé
- 300 g őrölt mandula
- 115 g kandírozott gyümölcshéj
- ½ citrom reszelt héja
- 12 g őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
Így készül a királyi család karácsonyi süteménye
- A kandírozott gyümölcshéjat aprítsuk pépes állagúra egy konyhai robotgéppel, majd tegyük félre.
- A porcukrot, a tojásfehérjét és a citromlevet verjük lágy habbá, amíg könnyű csúcsokat nem képez. Ennek a habnak az egyharmadát tegyük félre, hogy később a tészta tetejére vékony réteget kenhessünk belőle.
- A maradék hozzávalókat adjuk a nagyobb adag habhoz, és dolgozzuk össze tészta állagúra.
- Kézzel gyúrjuk össze a tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire lapítsuk ki. Tegyünk rá egy másik sütőpapírt, és nyújtsuk körülbelül 1 cm vastagságúra.
- Távolítsuk el a felső sütőpapírt, majd simítsunk egy vékony réteg habot a tészta tetejére. Próbáljuk meg a felületet minél simábbá tenni.
- Hagyjuk a tésztát minimum 1 órára hűtőszekrényben pihenni.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és kezdjünk el formákat vágni belőle késsel vagy különböző ünnepi mintájú kiszúrókkal. Legyünk kreatívak: csillag, hold vagy gyémánt alakokban is jól mutatnak majd. Ha fahéjas csillag vagy kerek kiszúrót használunk, készítsünk elő egy tál forró vizet. A kiszúrókat mártsuk bele a vízbe minden vágás előtt és között, hogy könnyebben el tudjuk távolítani a sütiket a formából.
- Sütőben süssük 160 °C-on (légkeveréses fokozaton) 12-15 percig. A legjobb eredmény érdekében használjunk csak alsó sütést, hogy a teteje fehér maradjon, és ne színeződjön el. Akkor van készen a süti, amikor a sütőpapír széleit óvatosan fel tudjuk emelni. A közepének még puhának és enyhén ragacsosnak kell lennie.
- Hagyjuk hűlni kb. 30 percig, mielőtt levennénk a tepsiről.
- Légmentesen záródó edényben tároljuk, így akár két hónapig is eláll.