A szakember szerint a hal gyakran vonzza a rovarokat, amelyek lárvákat raknak le benne. A termék megvásárlása előtt figyelmet kell fordítani a megjelenésére – írja a Sports.kz.
„Először is, hogy ne fussunk bele parazitákba, szükséges, hogy a hal friss legyen és külsőleg vonzónak és étvágygerjesztőnek tűnjön. Fel kell ismernie, hogy milyen halat vásárol. Akár nyersen, akár fagyasztva, akár szárítva veszi. Nemcsak parazitás betegséget kaphat a halaktól, hanem bakteriális fertőzést is. Ezért kell nagyon világosan tudni, hogy a halat vagy jól lefagyasztva, vagy főzve kell fogyasztani” – mondta az orvos.
A második szabály a szárított halakra vonatkozik. Jobb, ha egyáltalán nem vásárolunk ilyet, mivel azt egyáltalán nem vetik alá hőkezelésnek. Az ilyen halak már a kezdetektől fogva fertőzöttek lehetnek, ráadásul bármelyik pillanatban rovarok szállhatnak rá. A szárított csemege bakteriális betegséget okozhat, mivel a halszövet nagyszámú baktériumot vesz fel.
A harmadik szabály a hal vásárlásakor a tárolás körülményei. A terméket erős negatív hőmérsékletnek kell kitenni, 18 foknál alacsonyabb hőmérsékletnek. Ilyen hidegben minden parazita elpusztul, és a hal biztonságosan fogyaszthatóvá válik. Nem árt megkérdezni az eladótól azt sem, hogy hol fogták a halat.
„És a legnagyobb esélye a fertőzésnek a szeleteléssel van. Ha az asztalra akarja tálalni, akkor le kell fagyasztania. A halak nagyon gyakran fertőzöttek, ahogy az emberek is, hiszen ugyanabban a légtérben vagyunk. Valaki tüsszent, köhög, valaki más megbetegszik, mert nem tud védekezni a fertőzés ellen” – derült ki az orvos negyedik szabálya.
Ha valaki halevés után rosszul érzi magát, érdemes azonnal orvoshoz fordulni és megkezdeni a kezelést. Mind a paraziták, mind a bakteriális fertőzések veszélyesek lehetnek.