A ricotta egy lágy sajt, amelyet juh-, kecske-, tehén- vagy akár bivalytejből készítenek. Különlegessége, hogy a sajtkészítés során visszamaradó savóból készül – írja a Sports.kz.
A túróhoz képest a ricotta sajt kalóriadúsabb. Fél csésze teljes tejből készült ricotta körülbelül 200 kalóriát és 14 g zsírt tartalmaz, míg ugyanez az adag túró 110 kalóriát és 5 g zsírt. Ugyanakkor ezek a termékek hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaznak: a sajtban 10 g, a túróban 12,5 g fehérjét.
Ezenkívül a ricotta kevesebb nátriumot, kevesebb cukrot és több kalciumot tartalmaz, mint a túró. Kicsit kevesebb zsírt és kalóriát kaphat ebből a sajtfajtából, ha részben vagy teljesen zsírszegény terméket vásárol.
A ricotta sajt tökéletesen illeszkedik az alacsony szénhidráttartalmú diétába, és sokféle ételhez adható – jegyzi meg Annie Nguyen regisztrált dietetikus.