Sztanyiszlav Kravcsuk gasztroenterológus kifejtette, hogy a D-vitamin olyan anyag, amely a bőrben a koleszterinszármazékok ultraibolya-sugárzásának hatására képződik (a sejtmembránok alkotóeleme, valamint a szteroid hormonok és epesavak prekurzora). Ez egy egyedülálló vitamin, mert egyike azon keveseknek, amelyek az emberi szervezetben képződhetnek.
A D-vitamin fő vizsgált funkciója a kalcium és foszfor metabolizmusában való részvétel. Vagyis ennek a vitaminnak a segítségével szervezetünk képes felvenni a kalciumot a belekből és szabályozni a vesén keresztüli kiválasztását.
Hogyan hat a D-vitamin a nők szervezetére?
A szakember szerint a női szervezet a D-vitamin összefüggésében nem sokban különbözik a férfi szervezettől. De van egy fontos szempont – a menopauza idején az ösztrogén (hormonok) alacsony szintje miatt a szervezet aktívabban veszíti el a kalciumot. A kalcium elvesztése csontritkulást okoz (e betegség során a csontszövet kalciumtartalma csökken), a csontok törékenyebbé válnak, amely törésekhez vezethet.
Ezért fontos, hogy a menopauza idején a nők ellenőrizzék D-vitamin-szintjüket, és forduljanak orvoshoz, mivel előfordulhat, hogy nagyobb adagot kell szedniük ebből a vitaminból és kalciumból, mint korábban.
Hogyan nyilvánul meg a D-vitamin hiánya?
Kravcsuk szerint a szervezetben nincsenek olyan konkrét jelek, amelyek a D-vitamin-hiányra utalnának, amely könnyen észrevehető lenne. Ennek a vitaminnak a súlyos hiányát jelezheti a kalcium-anyagcsere zavara. D-vitamin-hiány fordulhat elő azoknál az embereknél, akik az alábbi kockázati csoportok valamelyikébe tartoznak:
- elhízott emberek;
- krónikus betegségben szenvedő betegek, akik gyakran kezelés alatt állnak;
- cukorbetegek;
- idősek;
- ha keveset tartózkodik valaki a szabad levegőn, és olyan városban él, ahol nagy a szmog.
Az orvos tanácsa szerint ezeknek az embereknek kell elvégezniük a szervezet D-vitamin-szintjének meghatározására szolgáló teszteket.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak D-vitamint?
A D-vitamin elsősorban állati eredetű termékekben – tejtermékekben, húsban, halban – van jelen. Például a napi D-vitamin-szükséglet kielégítéséhez jó fél kilogramm lazacot kellene fogyasztani, ami azért – lássuk be – elég soknak tűnik.
Ezért is jegyzi meg a szakember, hogy nagyon nehéz a szervezet napi D-vitamin-szükségletét csak táplálékból beszerezni: ez az oka annak, hogy a legtöbb ember tabletta formájában veszi be a vitamint.
Ugyanakkor Kravcsuk szerint az átlagfogyasztók, vagyis azok, akik nem tartoznak valamelyik kockázati csoportba, megelőzés céljából szedhetnek tablettákat. A D-vitamin normája ebben az esetben napi 600–1000 NE, életkortól függően:
- 18–45 éves kor között a megengedett profilaktikus adag 600–800 NE;
- idősebb emberek számára 800–1000 NE.
Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, előfordulhat, hogy felhalmozódik az emberi szervezetben. Ha nagy adagokat fogyasztunk ebből a vitaminból, kóros hipervitaminózis léphet fel. Ez a probléma akkor léphet elő, ha napi 4000 NE-nél többet szed – akkor valóban lehetséges a D-vitamin túlzott bevitele.
Kombinálható a D-vitamin más tablettákkal?
Kravcsuk szerint a D-vitamin kompatibilis más vitaminokkal, de kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért az egyéb gyógyszereket szedőknek konzultálniuk kell az orvosukkal.