A tökéletes étrend terhesség alatt

Mindenekelőtt jobb tudni, hogy a terhesség alatt az étvágyat befolyásolhatják az állapottal kapcsolatos problémák. Így a reggeli rosszullét, különféle emésztési zavarok vagy bizonyos ételek utáni sóvárgás. Sok tévhittel szemben nem úgy történik, hogy a terhesség elejétől kezdve valaki tudatosan „kettő helyett eszik”.

Nyilvánvaló, hogy az étvágy megnő valamelyest, de ha odafigyelünk, igyekszünk tudatosak lenni, és megfogadjuk az orvos, védőnő vagy dietetikus tanácsait, akkor a 9. hónapban is „mosolyog a mérleg”.

Fontos tudnivalók a terhesség alatti súlygyarapodásról:

  • Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás terhesség alatt fontos a leendő édesanya és a baba számára is.
  • Terhesség alatt a legjobb folyadék a víz.
  • Bár fontos, hogy sokféle ételt együnk, hogy megkapjuk a szükséges tápanyagokat – mi és a baba is – a terhesség alatt, bizonyos ételeket korlátozni vagy kerülni kell.
  • A terhesség alatti hízás normális. Persze az orvossal és a védőnővel folyamatosan egyeztetve.

A terhesség alatti túl nagy súlygyarapodás növelheti annak esélyét, hogy magas vérnyomás vagy terhességi cukorbetegség alakulhat ki, és nagyobb testsúlyú baba születik. A nagyobb baba viszont megnövelheti a születési szövődmények esélyét. A túlságosan kis mennyiségű súlygyarapodás viszont koraszülést és alacsony születési súlyt okozhat. A testméretünknek megfelelő súlygyarapodás növeli az egészséges terhesség, a normális szülés valószínűségét, és hogy egészséges babánk szülessen.

Íme, néhány tipp a súlygyarapodás lassításához:

  • Gyorsételek fogyasztásakor válasszunk alacsony zsírtartalmú ételeket.
  • Kerüljük a teljes tejtermékeket. Mindennap legalább négy adag tejtermékre van szükség. A soványabb tej használata nagymértékben csökkenti az elfogyasztott kalóriák és zsírok mennyiségét.
  • Korlátozza az édes vagy cukros italok fogyasztását. Az édesített italok, például az üdítőitalok, a jeges tea vagy a porított italkeverékek sok üres kalóriát tartalmaznak. Válasszunk vizet, szódát vagy ásványvizet az extra kalóriák kihagyásához.
  • Főzés közben ne adjon sót az ételekhez.
  • Korlátozza az édességeket és a magas kalóriatartalmú ételeket. A sütemények, cukorkák, fánkok, sütemények, szirupok, mézek és burgonyacsipszek sok kalóriát és kevés tápanyagot tartalmaznak. Ehelyett a friss gyümölcsöt, zöldséget tegye a kosarába a boltban.
  • Mértékkel használjon zsírokat. A zsírok közé tartoznak az étolajok, margarin, vaj, mártás, szószok, majonéz, salátaöntetek, zsír, tejföl és sajtkrém. Próbáljon ki alacsonyabb zsírtartalmú alternatívákat.
  • Főzze az ételt egészséges módon. Az ételek olajban vagy vajban való sütése kalória és zsír bevitelét is jelenti egyben.
  • A mérsékelt testmozgás segíthet a felesleges kalóriák elégetésében. A séta vagy az úszás általában biztonságos a várandós nők számára.

A cikkben leírt, általános információk természetesen nem helyettesítik a szakemberek által javasolt táplálkozási vagy életvezetési javaslatokat a várandósság idején. Hiszen minden terhesség más az emberi testalkat, egészség és körülmények szempontjából, ezek pedig jelentősen befolyásolhatják a számunkra és a magzat számára ideális táplálkozást.

Elolvasom a cikket