Egy gasztroenterológus megnevezte a gyomorfekély és a gyomorrák valódi okát

A különböző gyomorbetegségek fő okozójának az orvosok a Helicobacter pylori baktériumot nevezik. Majdnem minden második emberben megtalálható. Megállapították, hogy ez a baktérium a gyomorhurut és az onkológia fő oka, és nem azok a termékek, amelyeket az ember fogyaszt – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Maria Lopatina orvos-gasztroenterológus elmondta, hogy sem a chipsek, sem a szénsavas italok nem vezetnek a gyomor erózióinak és fekélyeinek kialakulásához. Igen, súlyosbíthatják a meglévő problémát, de nem ezek az elsődleges források. Ugyanez vonatkozik a száraz ételekre is – kétségtelenül nem hasznosak, de nem képesek komoly károkat okozni a szervezetnek.

De a Helicobacter pylori jelenléte a gyomorban előbb-utóbb kezelés hiányában számos problémát okozhat, egészen az onkológiáig. A baktérium diagnosztizálására gyomortükrözés során vagy vér- és székletvizsgálattal van lehetőség.

Fontos a rendszeres vizsgálat, különösen akkor, ha a következő tünetek zavarják: éhségérzet, böfögés, puffadás és hányinger. Ha kimutatja a baktériumot, az orvos biztosan megfelelő kezelést ír elő.

Elolvasom a cikket