Milyen ételeket nem szabad a férfiaknak negyvenéves koruk után fogyasztaniuk?

A transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek, például a chipsek, a sült ételek, a bolti sütemények és a margarinok növelik a „rossz” koleszterinszintet, ami érelmeszesedéshez és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. A gyorséttermi ételek fogyasztása növeli a túlsúly kialakulásának kockázatát is, ami ebben a korban gyakran problémát jelent a férfiak számára.

Túlzott mennyiségű édesség

A cukor és az édességek inzulinrezisztencia kialakulását okozhatják, ami a 2-es típusú cukorbetegség előfutára. Ezenkívül a túlzott cukor zsírfelhalmozódáshoz vezet, különösen a hasi területen, és negatívan befolyásolja a tesztoszteronszintet.

Vörös és feldolgozott húsok

A vörös húsok (marha, sertés) és a feldolgozott hústermékek (kolbász, virsli, szalonna) gyakori fogyasztása növeli a szívbetegségek és a vastagbélrák kockázatát. Érdemes csökkenteni mennyiségüket az étrendben, és előnyben részesíteni a halat, a csirkét vagy a növényi fehérjéket.

A túlzott alkoholfogyasztás, különösen a sörfogyasztás, alacsonyabb tesztoszteronszinthez, súlygyarapodáshoz és „sörhas” kialakulásához vezethet. Az alkohol károsítja a májat is, és hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

Túl sok só

Ahogy öregszünk, a szervezet sóérzékenysége megnő. A túlzott nátriumtartalom az étrendben folyadékvisszatartáshoz vezet a szervezetben, megemelkedik a vérnyomás és megterheli a szívet. Korlátozza a sós ételek, például a konzervek, szószok, sózott halak és nassolnivalók fogyasztását.

Magas glikémiás indexű élelmiszerek

A fehér kenyér, a puha búzából készült tésztafélék, a rizs és más finomított szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz és növeli a cukorbetegség kockázatát. A teljes kiőrlésű termékek jobb választásnak bizonyulnak.

Szénsavas italok és gyümölcslevek

Ezek az italok nagy mennyiségű rejtett cukrot tartalmaznak, ami negatívan hat az anyagcserére, a szívre és az erekre. A szénsavas italok emellett növelik a gyomor savasságát, ami emésztési problémákhoz vezethet.

Mit együnk helyette?

A 40 év feletti férfiaknak azt tanácsoljuk, hogy növeljék étrendjükben a zöldségek, gyümölcsök, sovány fehérjék (csirke, hal), teljes kiőrlésű termékek, egészséges zsírok (avokádó, diófélék, olívaolaj) és a tesztoszteronszintet támogató magnéziumban és cinkben gazdag élelmiszerek mennyiségét.

Az egészséges táplálkozás nem csak az energiával való ellátottságot segíti, hanem számos, az életkorral összefüggő betegség megelőzésében is segít.

Elolvasom a cikket