A mandarin nemcsak finom, hanem gazdag tápanyagtartalmának és jótékony hatású vegyületeinek köszönhetően nagyon egészséges, így érdemes rendszeresen fogyasztani. Naponta pár szem mandarin a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség jelentős részét fedezheti, ami támogatja az immunrendszert és segít a fertőzések elleni védekezésben. A benne található flavonoidok csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, természetes káliumtartalma pedig segíti a vérnyomás optimális szinten tartását. Alacsony savtartalma miatt gyomorkímélő, a benne lévő antioxidánsok, különösen a C-vitamin támogatják a kollagéntermelést, hozzájárulva a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Késlelteti a ráncok megjelentését és segíti a bőrsejtek regenerációját. Magas víztartalma hozzájárul a szervezet hidratáltságához, ami a bőr számára is előnyös.
A mandarin héja pedig meglepő dolgokhoz is felhasználható:
1. Takarításhoz
Segítségével eltávolíthatók a vízlerakódások, a kávé- és teafoltok. A mandarinhéj illóolajokat, különösen limonént tartalmaz, amely kiváló zsíroldó hatással bír. Ez alkalmassá teszi a konyhai zsírfoltok, sütők, edények és pultok tisztítására. Elég a héjjal áttörölni a foltot, és máris tiszta lesz a felület.
A szemetest is érdemes áttörölni mandarinhéjjal, ugyanis a szagok semlegesítésében is segít. Ráadásul a mandarin illóolajai antimikrobiális tulajdonságokkal bírnak, így a héj a baktériumok, gombák és a penész eltávolításában is hatékony. Érdemes lehet a vágódeszkák tisztítását is ezzel végezni.
Áztassuk a mandarinhéjat ecetben 1-2 hétig, majd szűrjük le. Az így kapott citrusos ecet kiváló univerzális tisztítószer.
2. Molyok ellen
A mandarinhéj segíthet megszabadulni a konyhában megbújó molyoktól. Tegyük a héjat kis tálkákba, majd tegyük a konyhában több helyre: a pultra, az asztalra és a kamrába. A molyok utálják a citrusos illatokat, így menekülőre fogják.
A mandarinhéjat tehetjük a szárítógépbe is, közvetlenül a ruhák közé. Gyümölcsös, friss illatúak lesznek a textíliák.
3. Tápanyag a virágoknak
A savanyú földet kedvelő virágokat megtrágyázhatjuk mandarinhéjból készült pasztával. Egy maréknyi héjat keverjünk el 150 ml vízzel konyhai robotgépben, és az így kapott krémes masszát öntsük a virág földjére – értékes tápanyagokhoz juttathatjuk így a növényeket.