Egy kutatócsoport laboratóriumi körülmények között vizsgálta a húsleves hatásait. Kiderült, hogy a kémcsöves kísérletek során valóban találtak olyan jeleket, amelyek a forró leves gyulladáscsökkentő tulajdonságára utalnak – írja a hazipatika.com.
A vizsgálatokat azonban nehezíti, hogy egy húslevesben a különféle zsírsavakat tartalmazó csirkehústól az értékes tápanyagokat rejtő zöldségekig (zeller, sárgarépa, karalábé stb.) számtalan összetevő található, és ezeknek az immunrendszer egyes mechanizmusaira való hatását szinte lehetetlen külön-külön kimutatni.
Összességében ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy a forró tyúkhúsleves fogyasztása haszontalan lenne. Ez az étel ugyanis nemcsak tápláló, hanem a nyák feloldásában és a szövetek vérkeringésének serkentésében is segít – ezek miatt tehát valóban jótékony hatású lehet megfázás esetén.