Van, aki egyedül a száraz tésztát, míg más a tejfölt, a joghurtot, a kefirt, a sajtokat, a csokit vagy a kakaóport fogyasztja el a lejárati időn túl. Többen is úgy gondolják, hogy aminek még nincs rossz szaga, íze, illetve nem penészes, az még teljesen jó. Más aszerint ítéli meg a fogyaszthatóságot, hogy az adott élelmiszer megfelelő hőmérsékleten volt-e tárolva.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük meg szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható.
Az élelmiszereken kétféle lejárati dátum található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruk esetében pedig fogyaszthatósági idő szerepel. A lejárati útmutató kizárólag előbbiek, azaz a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni akkor sem, ha fájó szívvel dobja ki, mert komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.
Néhány fontos szabály:
– A csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyatej-helyettesítő tápszer lejárat után nem fogyasztható.
– Fontos megvizsgálni, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e.
– Bizonyosodjunk meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tároltuk! Fagyasztott termékeknél a tárolási hőmérséklet nem emelkedhet mínusz 18 fok fölé.
– A termék színét, szagát, állagát és ízét is ellenőrizni kell: az adott termékre jellemzőek-e, nem mutatnak-e eltérést (például penészesedés, kellemetlen szag).