Szerinte a termék sok káros zsírt tartalmaz. „A vajban a természetes transzzsírok mennyisége meglehetősen magas: 2-7 százalék. Ez jelentős koncentráció” – magyarázta Dianova.
„A transzzsírok növelik a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, fokozzák az erek belső bélésének károsodását és az érelmeszesedés kialakulását.”
A szakértő azt tanácsolta, hogy a vajat helyettesítsük egészségesebb alternatívával – margarinnal, amelyek növényi és/vagy állati zsírokból nyert termék.
„Kevesebb (legfeljebb 2 százalék) transzzsírt és kevesebb telített zsírt tartalmaznak. Hogy lehet ez? Mert növényi olajok is bekerültek a receptúrába” – magyarázta a gasztroenterológus.
Naponta körülbelül 10-15 gramm margarint ajánlott fogyasztani. Elmondta azt is, mit érdemes reggelire fogyasztani az egészségünk érdekében. „Reggelire készítsünk rántottát, együnk mellé zöldségeket, uborkát, paradicsomot – ezek fehérjék és rostok. Ezekhez adhatunk egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, amit megkenhetünk margarinnal. Nagyjából ez lehet a napi ajánlott adag. Ha lehet, ne lépjük túl a meghatározott mennyiséget” – hozott példát a szakértő.