A citrom más citrusfélékkel együtt a Rutaceae családba tartozik.
1. Segít megelőzni a veseköveket
A citrom a citrát egy citromsav nevű formáját tartalmazza, amely segít a vizelet citrátszintjének növelésében. A citromsav kötődik a vizelet kalciumához, így segít megelőzni a vizelet túltelítettségét. Megköti a kalcium-oxalátkristályoknak nevezett kemény ásványi anyagcsomókat is, így megakadályozza, hogy azok növekedjenek és fájdalmas vesekövekké váljanak.
2. Támogatja a szív egészségét
A citrom gazdag C-vitaminban és más antioxidánsokban, amelyek támogatják a szív egészségét. A megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása megvédi a sejteket a káros szabad gyököktől – a rendkívül instabil részecskéktől, amelyek károsíthatják a sejteket, ha nem semlegesítik őket. Ez segíthet megelőzni az érelmeszesedést ezzel csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát.
3. Fokozza a vas felszívódását
Egy citrom a C-vitamin napi értékének több mint 30%-át tartalmazza. A C-vitamin fontos a vas felszívódásához, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Segít a vas jobb felszívódásában, amely a növényekben és a vassal dúsított élelmiszerekben, például a kenyérben és a gabonafélékben található.
4. Megakadályozza a sejtkárosodást
A citromban található antioxidánsok megakadályozzák az olyan egészségügyi állapotokhoz kapcsolódó sejtkárosodást, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus vesebetegség, a rák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség.