A sárgájában lévő albumin a vér fő fehérjéje, és a plazmafehérjék teljes mennyiségének 60 százalékát teszi ki. Felelős a tápanyagok és aminosavak „szállításáért”, miközben koordinálja az ozmotikus nyomást.
Az albumin hiánya ahhoz vezet, hogy a hasznos anyagok nem jutnak el a „célállomásokra”, függetlenül attól, hogy felszívódtak-e a vérbe. Ha pedig a fehérje mennyisége az elfogadható minimum alá csökken, az izmok annyira meggyengülhetnek, hogy az ember nehezen mozog. Egyébként ahogy öregszünk, az albuminszint valóban csökken.
A tojásfogyasztás valódi eredményt ad, és az albuminszint szinte azonnal emelkedni kezd. A tojás összetétele egyszerűen tökéletes – rengeteg értékes anyagot tartalmaz, a fehérje mellett vitaminokban és kalciumban is gazdag.
Sok éven át „élt” sztereotípia a tojásfogyasztás ártalmáról, állítólag emelik a koleszterinszintet. Valóban, a 90-es években különböző orvosi kiadványokban jelentek meg cikkek, hogy a tojássárgájában lévő koleszterin veszélyes lehet az egészségre. De ezeket később a tudósok eloszlatták.
A cisztein, a fehérjében található aminosav csökkenti a rossz koleszterinszintet. Ugyanezt a funkciót látja el a lecitin, a tojássárgájában található zsírsav.
Ezenkívül a tojás tartalmaz metionint, egy aminosavat, amely segít a májnak lebontani az alkoholt, a csontok számára oly szükséges kalciumot és kolint, amely nagyon hatékony a demencia megelőzésében.
Mi mindenre jó még a tojás a szervezet számára
A tojás szinte olyan, mint az étrend-kiegészítők, csakhogy teljesen természetes és rendkívül hasznos. A vitaminok igazi kincsesbányája: A-, B2-, B6-, B1-2, D3- és E-vitaminok.
A karotin tökéletesen megbirkózik a rákkeltő anyagokkal, a kollagén pedig fenntartja a bőr optimális nedvességtartalmát. A lizozimmal együtt az immunitás fokozására és az ellenálló képesség növelésére hatnak.
Nehéz hasonló terméket találni ennyi tápanyaggal, viszonylag alacsony áron. Annyi étel készül tojásból, hogy egyszerűen nem lehet megunni. A tojás mindennapi fogyasztása ilyen sokféle lehetőséggel nem is olyan nehéz.
Tanulmányok szerint, ha a koleszterinszint normális, az ember energikusabb és ellenállóbb a betegségekkel szemben. A koleszterin ugyanis részt vesz a különböző hormonok létrehozásában és a sejtfalak felépítésében.
A rossz „változatának” növekedését okozhatja a dohányzás és a stressz, a megnövekedett vércukorszint és a helytelen mennyiségű lipidek. Mindez érelmeszesedést okozhat.
Az idősebbek számára a tojás annyiban előnyös, hogy segít fenntartani az izom- és csonttömeget, elősegíti a szív egészségét, javítja az agyműködést és erősíti a memóriát, hozzájárul a szem egészségéhez és a normál testsúly fenntartásához.
A japán Dr. Takeshi Kurihara szerint idős korban napi 3-5 tojást kellene enni, míg Dr. Myasnikov egyszerre hármat engedélyezett. Túl sok tojást azért ne együnk, de a tanulmányok szerint napi 2-3 tojás a legtöbb ember számára biztonságos norma.