A böjtölésnek egészségügyi hátrányai is vannak

Egy európai és brit kutatók által készített tanulmány szerint több mint három napra volt szükség ahhoz, hogy minden fontosabb szerv fehérjetermelését olyan módon változtassák meg, amely előre jelzi a hétnapos, kizárólag vízzel végzett böjtöt tartó résztvevők jobb egészségi állapotát.

Ezek a változások mind a 12 egészséges résztvevő (öt nő és hét férfi) esetében következetesek voltak, akiktől vért vettek a böjt előtt, alatt és után.

„Most először láthatjuk, hogy mi történik molekuláris szinten az egész szervezetben, amikor böjtölünk” – magyarázza Claudia Langenberg, a londoni Queen Mary Egyetem epidemiológusa.

„Eredményeink bizonyítékot szolgáltatnak a böjtnek a fogyáson túlmutató egészségügyi előnyeire, de ezek csak három nap teljes kalóriakorlátozás után váltak láthatóvá – később, mint korábban gondoltuk.”

A kalóriakorlátozás számos előnnyel járhat. Egy új tanulmány megállapítja, hogy mennyi idő alatt következnek be változások a szervezetben.

Ez hosszú idő ahhoz, hogy az emberi szervezetet megfosszuk a kalóriától, ami komoly kockázatokat rejt magában, amelyek nem biztos, hogy megérik a kívánt eredményeket.

Ha biztonságosan és egészségügyi szakember felügyelete mellett végezzük, a böjtölés egészségügyi előnyökkel járhat, de az árnyoldalait is gondosan mérlegelni kell minden egyes ember esetében. Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy a gyermekek, tizenévesek, terhesek, cukorbetegek vagy étkezési zavarokban szenvedők ne vegyenek részt az időszakos böjtben.

A böjtölés során fennáll a kiszáradás veszélye, mivel a szokásos folyadékbevitelünk mintegy 20 százaléka az ételekből származik, ezért az egyéneknek arra is ügyelniük kell, hogy sok vizet fogyasszanak.

A napokon át tartó böjtölés veszélyes lehet, és a lehetséges előnyei még mindig nem bizonyítottak egyértelműen. Ez azt jelenti, hogy ha további kutatásokat lehet végezni, a tudósok talán képesek lesznek a böjt előnyeit utánozni anélkül, hogy bárkinek is meg kellene vonnia magától a kalóriákat.

Az elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy az időszakos böjtölés – szemben a tanulmányban szereplő hosszan tartó böjtöléssel – javíthatja az emberi egészség bizonyos aspektusait. Ezek közé tartozik a fogyás, a vérnyomáscsökkenés, a csontsűrűség javulása és az étvágyszabályozás.

Egyes kísérletek még arra is bizonyítékot találtak, hogy az éhség rövid ideig tartó megtapasztalása lelassíthatja a természetes öregedési folyamatot és esetleg meghosszabbíthatja az ember élettartamát.

Mindezek ellenére a tudósok csak nagyon korlátozottan értik, hogy valójában mi történik az emberi testben, amikor az éhezéshez alkalmazkodik. A témával kapcsolatos klinikai kísérletek korlátozottak, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi szakemberek nem rendelkeznek bizonyítékokon alapuló tanácsokkal, amelyeket a betegeknek adhatnának.

Az év elején közzétett kutatásban a tudósok megállapították, hogy a résztvevők vérében mért mintegy 3000 fehérje közül körülbelül egyharmaduk mutatott „mélyreható szisztémás változásokat”, miután hét napig csak vizet fogyasztottak.

A legnagyobb egészségügyi előnyöket jósló fehérjeváltozásokat azonban csak három egymást követő böjtnap után figyelték meg. Ezek közé tartoznak a reumás ízületi gyulladás és a szív- és érrendszeri egészség javulásával összefüggő fehérjeváltozások.

A háromnapos böjtöt követő fehérjeváltozások a szív egészségével és a reumás ízületi gyulladás javulásával álltak összefüggésben.

Az eredmények alátámasztják a korábbi vizsgálatokat, amelyek szintén azt sugallják, hogy a böjtölésnek több napra van szüksége, mielőtt hasznosabbá válik, mint a kalóriabevitel egyszerű csökkentése.

A legtöbb fehérje visszatér az alapszintre, amint az ember újra enni kezd, ami arra utal, hogy a böjtölésből származó biológiai változásoknak egy bizonyos ideig fenn kell maradniuk ahhoz, hogy hosszú távú egészségügyi előnyöket élvezzenek.

„A táplálék hiánya az emberi evolúció során végig alaphelyzet volt, és a testünk a nagy metabolikus rugalmasságra való szelekciós folyamat eredménye, hogy hosszú időszakokat túléljünk anélkül” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

„Eredményeink lehetőséget nyújtanak a böjt lehetséges egészségügyi előnyeinek szisztematikus azonosítására, és ezen ismeretek lefordítására feltételezett beavatkozásokra, többek között olyan betegek esetében, akik nem tudják betartani a hosszan tartó böjti sémákat vagy a böjtöt utánzó étrendeket.”

Elolvasom a cikket