Színes, antioxidánsokban gazdag fűszer

Szirtes Györgyi
2024. december 16. hétfő. 17:10

A sáfrány egy Ázsiából származó fűszer, amely hosszú múltra tekint vissza, mint gyógyító vagy egészségjavító növény. Az emberek évezredek óta használják ízesítő- és színezőanyagként, valamint gyógyszerként.

Számos – többnyire kisebb – tanulmány utal arra, hogy a sáfrány erősítheti az egészséget, vagy segíthet bizonyos egészségügyi problémák esetén.

A sáfrány, mint sok más gyógynövény és növény, antioxidánsokban gazdag. Ezek az anyagok segítenek a sejtkárosodás elleni küzdelemben, és megelőzhetik a rákot vagy más betegségeket. A kutatások azt is kimutatták, hogy a sáfrányban található antioxidánsok egészségesek lehetnek az agy és az idegrendszer számára.

A sáfrányban található három antioxidáns, a krocetin, a krocin és a szafranal segíthet a memória és a tanulási képesség javításában. Ezek az anyagok segíthetnek az olyan neurológiai betegségek megelőzésében is, mint a Parkinson-kór.

A sáfrányban lévő antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat a károsodástól. Az antioxidánsok jótékony hatású anyagok, többféle forrásból is érdemes hozzájutni. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend fogyasztása hatékony módja az antioxidáns-bevitel növelésének és a betegségek megelőzésének. Az egészséges táplálkozáshoz adjunk egy kis sáfrányt, hogy növeljük az antioxidánsok mennyiségét.

A premenstruációs szindróma (PMS) számos tünetet okozhat, a kismedencei fájdalomtól kezdve a pattanásokig. Sokaknál a PMS hatással van a mentális egészségre, szorongást, depressziót és hangulatingadozást okozva. Néhány kisebb kutatás megállapította, hogy a sáfrány javíthatja a PMS-hez kapcsolódó depressziót.

A premenstruációs szindróma negatívan befolyásolhatja az ember életminőségét. A sáfrány segíthet enyhíteni a PMS néhány érzelmi tünetét is.

Egy nők körében végzett tanulmány szerint a sáfrány szedése segített nekik abban, hogy kevésbé érezzék éhesnek magukat, és ritkábban nassoljanak.

Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy a sáfrány elnyomhatja az étvágyat, és segíthet a fogyásban. De önmagában nem működik. A siker érdekében a sáfrányt egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel kell kombinálni.

A sáfrányt az iráni népi gyógyászatban görcsoldóként használják. Egyes vizsgálatok szerint képes lerövidíteni a rohamok bizonyos típusait.

A sáfrány ugyanolyan hatékony lehet, mint a vényköteles gyógyszerek az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór kezelésében. Az Alzheimer-kórra nincs gyógymód, de a tanulmányok szerint a sáfrány segíthet lassítani a betegség előrehaladását és enyhíteni a tüneteket.

Néhány tanulmány szerint a sáfránykivonat javította a kognitív funkciókat az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedőknél. A sáfrány esetében alacsony a mellékhatások kialakulásának kockázata is. Az Alzheimer-kórban szenvedőknek rendszeresen fel kell keresniük az orvosukat, és meg kell beszélniük a szedett étrend-kiegészítőket.

A depresszió világszerte emberek millióit érintő mentális zavar. A kezelés különböző típusú terápiákat vagy gyógyszereket foglalhat magában. Egyes tanulmányok szerint a sáfrány fogyasztása segíthet a depresszió tünetein.

Elolvasom a cikket