Segíti a fogyást, kordában tartja a koleszterint és csökkenti a vérnyomást

Szirtes Györgyi
2024. december 16. hétfő. 20:55

A hibiszkusztea a hibiszkusz növény virágaiból és leveleiből készül. A növény ezen részeit hagyományosan évszázadok óta gyógyászati célokra is használják. A virágok nagyok és rubinvörös színűek, reggel nyílnak és délután elhervadnak. A hibiszkusznövény a világ szubtrópusi és trópusi régióiban őshonos. A hibiszkusztea rubinvörös vagy mély magenta színű, és elkészíthető otthon, vagy megvásárolható hibiszkusz-teafilter formájában is.

Naponta legfeljebb két-három csésze hibiszkuszteát érdemes fogyasztani. Fogyaszthatja forrón, melegítő hatásúként vagy jéghidegen, frissítő italként, amikor kint meleg van.

A hibiszkusztea tele van antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek megelőzni a sejtek károsodását és a szabad gyökök felhalmozódása által okozott oxidatív stresszt. A szabad gyökök nemcsak öregedést okoznak, hanem növelhetik a betegségek kockázatát is.

A hibiszkusztea természetesen kalória- és koffeinmentes. A hibiszkusz fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a magasabb vérnyomású felnőttek, akik hat héten keresztül napi három adag hibiszkuszteát fogyasztottak, azt tapasztalták, hogy általános vérnyomásuk csökkent.

A hibiszkusz vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít növelni a vizelettermelést és megszünteti a puffadás érzését. Egy tanulmány szerint a hibiszkuszkivonat 12 héten át történő fogyasztása túlsúlyos embereknél alacsonyabb testsúlyt eredményezett.

A hibiszkusztea megállíthatja az édes finomságok falását is. Próbáljon ki egy csészével vacsora után, ha valami édesre vágyik. A hibiszkusztea általánosságban is megállíthatja az éhségérzetet. Ha eltereli a figyelmét az evésről és készít magának egy csésze hibiszkuszteát, az eltereli a figyelmét az éhségérzetről.

Emellett az éhséget gyakran összekeverik a szomjúsággal, így egy csésze hibiszkusztea megivása segít abban, hogy ne dehidratálódjon.

Kutatások szerint a hibiszkusztea fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, a triglicerideket és az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterint, miközben növelheti a magas sűrűségű lipoprotein-koleszterint, más néven a jó koleszterint.

A hibiszkusztea természetes vizelethajtóként is működhet, ami segít eltávolítani a vizet és a nátriumot a szervezetből, ami hozzájárulhat a normális vizeletürítéshez és bélműködéshez.

A hibiszkusztea tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, köztük C-vitaminnal, ami fontos szerepet tölt be a szervezetben, mivel segít csökkenteni a rossz LDL-koleszterinszintet, aminosavakat alakít át szerotoninná, ami javítja a hangulatot, segít megelőzni az allergiás reakciókat és leküzdeni a fertőzéseket.

Mindezek a vitaminok és ásványi anyagok segítenek az egészséges immunrendszer támogatásában.

Alapvető fontosságú, hogy gondoskodjon az immunrendszeréről, különösen a téli hónapokban, mivel ez segít kivédeni a gyakori megfázást és az influenzát.

Elolvasom a cikket