Egy új kutatás szerint az egyes alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben és italokban található édesítőszer összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke magasabb kockázatával.
Az European Heart Journal című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az embereknek érdemes elkerülniük vagy korlátozniuk a xilitet tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, amely egy olyan cukoralkohol, amelyet általában alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként használnak vagy „diétás” élelmiszerekhez adnak hozzá.
Az eredmények „jelentős közegészségügyi problémát jelentenek” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen MD, PhD, a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri és anyagcsere-tudományok tanszékvezetője és a megelőző kardiológia társosztályának vezetője.
„Ugyanazok az emberek, akiket leginkább megcéloznak ezekkel a cukorhelyettesítők szedésével – elhízottak, cukorbetegek vagy metabolikus szindrómában szenvedők – a legveszélyeztetettebbek vagy a legnagyobb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségben” – mondta a Healthnek.
„Azzal, hogy megpróbálunk valami egészségeshez nyúlni, az aggodalom az, hogy az ember akaratlanul is növeli a kardiológiai kockázatokat.”
Annak ellenére, hogy korábbi kutatások a xilithez kapcsolódó egészségügyi előnyöket találtak, Hazen és csapata azt akarta megvizsgálni, hogy az édesítőszer hogyan hathat különösen az egészségre. Egy tavaly közzétett tanulmányukban azt találták, hogy az eritritol, egy másik cukoralkohol, a szívroham és a stroke megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.
A xilittel kapcsolatos új kutatáshoz Hazen csapata több mint 3000 amerikai és európai ember adataira támaszkodott. A résztvevők átlagosan a 60-as éveik elején-közepén jártak, és csaknem 64 százalékuk férfi volt. A kutatók megvizsgálták a résztvevők vérét és három éven keresztül követték az egészségüket.
A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb volt a xilit szintje, három év alatt megnőtt a „súlyos, káros kardiovaszkuláris esemény”, például szívroham vagy stroke kockázata.