Ételek, amelyek csökkentik az ízületi fájdalmat

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az emberek gyakran szednek paracetamolt ízületi fájdalmakra. Ennek a gyógyszernek a gyakori használata azonban súlyosbíthatja a fekélyeket, növelheti a vérnyomást, a szív- és vesebetegséget az idős betegeknél – írja a Sports.kz.

A gyógyszerfogyasztás csökkentésében az orvosok szerint a megfelelő étrend segít. Egy táplálkozási szakértő azt állítja: az ízületi fájdalmak csökkentéséhez naponta öt meghatározott ételt kell fogyasztani.

Zsíros halak

A zsíros halfajták gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.

„Az omega-3-ak csökkenthetik a gyulladásos vegyi anyagok termelődését a szervezetben, ami kevesebb fájdalmat és merevséget eredményez az ízületekben” – mondja a szakértő. – Az olyan olajos halak, mint a lazac, a makréla vagy a szardínia fogyasztása segíthet az ízületi gyulladások természetes csökkentésében. A legfontosabb, hogy törekedjünk arra, hogy hetente legalább két adag halat fogyasszunk.”

Kurkuma

Ezt a népszerű és nagyon hasznos fűszert piláfokhoz, levesekhez, currykhez, sőt még turmixokhoz is adják. Készíthetünk például sárgarépa-banán turmixot naranccsal, kurkumával és gyömbérrel. Vagy adjunk kurkumát egy kefir turmixhoz almával és fahéjjal. Egy másik lehetőség egy kiwi, ananászból készült turmix méz és kurkuma hozzáadásával.

A szakértő szerint az emberek évszázadok óta használják a kurkumát a fájdalom és a gyulladás csökkentésére. Mindezt pedig a kurkumának – egy polifenolnak – köszönhetően, amely a kurkuma gyökerének része.

Egyébként nem is olyan régen kínai tudósok olyan gyógymódot alkottak a kurkumából, amely elpusztítja a rákos sejteket.

Gyömbér

A kurkumához hasonlóan a gyömbér is gyulladáscsökkentő szer.

„A gyömbér blokkol bizonyos gyulladásos útvonalakat a szervezetben, így segít enyhíteni az osteoarthritis és a reumatoid arthritis fájdalmát” – mondja a szakértő.

Próbáljon meg tehát minden nap meginni egy csésze gyömbérteát, vagy adjon friss gyömbért a főtt ételekhez.

Bogyók

A friss bogyós gyümölcsök manapság drágák, de bármikor használhatsz fagyasztottakat is. Adjon bogyókat a túróhoz, a zabkásához és a kedvenc desszertjeihez, mivel gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében és a gyulladások csökkentésében a szervezetben.

„A bogyók, különösen az áfonya, tele vannak antociánokkal, olyan vegyületekkel, amelyek harcolnak a gyulladás ellen, és megvédik az ízületeket a további károsodástól” – mondja a szakértő.

Olívaolaj

Az olívaolaj a hosszú élet diétájának, vagyis a mediterrán étrendnek a fő összetevője. Az extra szűz olívaolaj gazdag antioxidánsokban és egészséges zsírokban, különösen oleokantálban. Ez a fenolos vegyület a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatását utánozva hat a gyulladás ellen.

„Az oleokantál az ibuprofenhez hasonló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik” – áll egy ausztrál táplálkozástudományi szakemberek által készített orvosi áttekintésben. – Az oleokantál különböző hatásmódokat mutat a gyulladásos betegségek, köztük a degeneratív ízületi betegségek, a neurodegeneratív betegségek és bizonyos rákos megbetegedések csökkentésében.”

Ráadásul az olívaolaj segít az ízületek kenésében, így a mozgás könnyebbé és kevésbé fájdalmassá válik.

Elolvasom a cikket