Németországban végső búcsút vettek Wolfgang Schauble korábbi CDU-elnöktől

MH/MTI
2024. január 5. péntek. 22:26

A korábbi bel- és pénzügyminiszter búcsúztatására rendezett gyászistentiszteletet celebráló badeni püspök, Heike Springhart azt emelte ki, hogy „Schauble egy olyan önálló gondolkodó volt, aki önmagán túlmutató erővel és távolba látó képességgel harcolt az utolsó pillanatig kitartóan a demokráciáért, formálva a német politikát”.

Cristine Strobl, a politikus lánya búcsúbeszédében többek között azt emelte ki édesapjáról, hogy az „megmutatta, hogyan lehet erős akaraterővel felállni a kudarcokból és megbékélni az adottságokkal, illetve méltósággal távozni az élők sorából”.

A több száz gyászoló között a német politikai elit számos kiemelkedő személyisége, így Friedrich Merz, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke és Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter is jelen volt.

Friedrich Merz a megemlékezésében olyan politikusként jellemezte Schaublét, „akinek tevékenysége mély nyomot hagyott a német politikai életben”. Az istentiszteleten nem volt jelen Angela Merkel korábbi szövetségi kancellár, aki szóvivőjén keresztül azt közölte, hogy csak a január 22-én megtartandó állami búcsúztatáson rója le kegyeletét és megkülönböztetett tiszteletét Wolfgang Schauble előtt.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ugyancsak távol maradt a temetéstől, mivel pénteken az Európai Bizottság korábbi elnökének, Jacques Delors-nak a temetésén vesz részt; de szintén bejelentette részvételét az állami búcsúztatáson, amelyet a német szövetségi Parlament alsóházában, a Bundestagban tartanak majd.

Wolfgang Schauble mindenki másnál hosszabb ideig, 51 éven át volt a Bundestg tagja, majd 2017-től 2021-ig elnöke. 1984-ben töltött be első ízben miniszteri posztot, és jelentős szerepet játszott a német újraegyesítésben, majd az 1990-es évek végén a CDU elnöke volt. Angela Merkel kormányában 2009-től dolgozott pénzügyminiszterként, és nemcsak a német belpolitikában, hanem az európai színtéren is a szigorú költségvetési politikájáról volt ismert. 1990-ben sikeresen élte túl egy pszichiátriai problémákkal küzdő merénylő gyilkossági kísérletét, de kerekesszékbe kényszerült.

A gyászistentisztelet után a német szövetségi hadsereg, a Bundeswehr katonái vették vállukra a nemzeti zászlóval burkolt koporsót; majd a gyászoló tömeg – további katonai tiszteletadás mellett – a városi temetőbe kísérte utolsó útjára a német politikust.

Elolvasom a cikket