Magas cukortartalmú joghurtok
A joghurtot gyakran reklámozzák, mint fehérjében és probiotikumokban gazdag élelmiszert, amely támogatja a bélrendszer egészségét és az immunitást. Valójában egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a joghurt megváltoztatja a mikrobiótát, a bélgátat és az immunsejteket a bélben.
Sok ízesített joghurt azonban hozzáadott cukorral készül. A kutatások azt mutatják, hogy a túl sok cukor fogyasztása hozzájárulhat a gyulladáshoz.
Ízesített joghurt helyett válasszon sima görög joghurtot, és adjon hozzá friss gyümölcsöt a természetes édesség érdekében.
Ha ez nem lehetséges, fontolja meg, hogy 50 százalék ízesített joghurtot keverjen 50 százalék természetes joghurttal. Így továbbra is élvezheti a joghurt előnyeit, de nem tartalmaz annyi cukrot.
Édesített diétás italok
A cukormentes diétás üdítők gyakran tartalmaznak mesterséges édesítőszereket, például aszpartámot és szukralózt. Ezek negatívan befolyásolhatják a bélmikrobiótát, csökkentve a mikrobák sokféleségét, és potenciálisan anyagcsere-problémákhoz vezethetnek.
Ha szereti a szénsavas italokat, jobb, ha mesterséges édesítőszereket nem tartalmazó gyümölcslevet választ.
Kombucha magas cukortartalommal
A kombuchát gyakran dicsérik probiotikus tartalma miatt, de egyes márkák cukrot adnak az italukhoz. A túl sok hozzáadott cukor táplálhatja a rossz bélbaktériumokat, ami semmissé teszi ennek az erjesztett teának a potenciális előnyeit.
Válasszon olyan kombucha fajtákat, amelyek adagonként kevesebb mint öt gramm cukrot tartalmaznak.
Fermentált élelmiszerek
Az erjesztett élelmiszerek, például a savanyú káposzta és a savanyúságok nagyszerűek a bélrendszer egészségére, de a pasztőrözés elpusztítja az élő baktériumokat.
Élő baktériumok nélkül ezek az élelmiszerek nem biztos, hogy ugyanolyan pozitív hatással vannak a bélmikrobióta egyensúlyára.
A kutatások azt mutatják, hogy még a pasztőrözött erjesztett élelmiszerek is tartalmazhatnak olyan mikrobiális melléktermékeket, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre, így a pasztőrözött erjesztett élelmiszerek választásának még mindig vannak előnyei.
Gluténmentes termékek
Sok gluténmentes termék tele van adalékanyagokkal, például finomított keményítőkkel és emulgeálószerekkel. Tanulmányok kimutatták, hogy a feldolgozott élelmiszerekben található emulgeálószerek károsíthatják a bélnyálkahártyát és gyulladást okozhatnak.
Emellett sok gluténmentes termék rostban szegény. Mivel a rost a hasznos bélmikrobák üzemanyaga, az alacsony rosttartalmú élelmiszerek nem tesznek jót a bélnek.
Mindig olvassa el az összetevők listáját a terméken, és igyekezzen elkerülni azokat, amelyek emulgeálószert (pl. karragént) tartalmaznak.
Fehérjeszeletek
A fehérjeszeletek gyakran tele vannak mesterséges aromákkal és édesítőszerekkel, amelyek megzavarhatják az emésztést. A szorbit egyeseknél puffadást, gázokat és hasmenést okozhat.
Ezenkívül a nem élelmiszeripari édesítőszerek, mint például a szukralóz, megváltoztathatják a bélbolyhok flórájának összetételét.
A fehérjebevitel növelése érdekében próbáljon meg több tojást, joghurtot, túrót, sült csicseriborsót, tofut, babot és fehérjében gazdag gabonaféléket (például quinoát) beiktatni az étrendjébe.
Növényi tej
Bár a növényi alapú tejek sokak számára remek helyettesítői lehetnek, némelyikük karragént vagy más emulgeálószert tartalmaznak, amelyek irritációt és bélgyulladást okoznak.
Instant gabonafélék
Az instant zabpehely csomagok egészséges reggelinek tűnhetnek, de sokuk hozzáadott cukrot és mesterséges összetevőket tartalmaz.
Az instant zabpehely több finomított zabot is tartalmaz, mint a hagyományos zabpehely, ami vércukorszint-emelkedéshez vezethet.
Válasszon sima zabpelyhet, és adjon hozzá fahéjat, bogyós gyümölcsöket és mézet vagy juharszirupot.
Gyümölcslé hozzáadott cukorral
Még a hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslevek is gyakran magas cukortartalommal rendelkeznek. Ha túl sok van belőle, az olyan kellemetlen tünetekhez vezethet, mint a gázok, puffadás és hasmenés, különösen az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél.
Lé helyett készítsen otthon turmixokat egész gyümölcsökből, leveles zöldségekből és cukrozatlan joghurtból.