Mit nem szabad enni magas koleszterinszint mellett? A fő tabu a transzzsírok.
A transzzsírok a telítetlen zsírok egy fajtája, amelyek akkor keletkeznek, amikor a növényi olajok egy hidrogénezésnek nevezett folyamaton mennek keresztül. Ez a folyamat a folyékony olajokat szilárd zsírokká alakítja, ami javítja az élelmiszerek textúráját és eltarthatóságát.
A transzzsírok általában a következőkben találhatók:
• margarinok és sertészsír;
• bolti pékárukban (kekszek, sütemények, fánkok);
• gyorséttermi és sült ételek;
• feldolgozott rágcsálnivalók (chipsek, mikrohullámú popcorn).
Miért ártanak a transzzsírok a koleszterinszintnek?
A transzzsírok fogyasztása jelentős negatív hatással van a vér koleszterinszintjére. Ezek a zsírok emelik az LDL (rossz) koleszterinszintet és csökkentik a HDL (jó) koleszterinszintet.
A megemelkedett LDL-szint plakkok felhalmozódásához vezethet az artériákban, ami növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ha magas a koleszterinszintje, vagy aggódik a szív- és érrendszeri egészségéért, fontos, hogy kerülje a transzzsírokat az étrendjében.
Mit együnk magas koleszterinszint esetén?
Vegyen be a napi étrendjébe gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Válasszon egészséges fehérjéket (sovány húsok és tenger gyümölcsei, hüvelyesek). A vörös húsokat is korlátozza heti egy-három alkalomra. Egyen hetente legalább kétszer zsíros halat (lazac, szardínia és makréla).