A vízben oldódó B12-vitaminnak fontos szerepe van a vérképzésben, az idegrendszer megfelelő működésében, sőt, az immunrendszer erősítésében is. A B12-vitamint a szervezet nem képes előállítani, elsősorban a táplálkozással tudjuk bevinni. A húsfélék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben, de megtalálható például számos tejtermékben és a tojásban is. Ha ezek az élelmiszerek nem szerepelnek rendszeresen a menünkben, akkor étrend-kiegészítő formájában pótolhatjuk a B12-vitamint. Azonban érdemes odafigyelni, nehogy túlzásba vigyük a bevitelét.
A B12-vitamin szedésekor nagyon ritka, de súlyos allergiás reakció (anafilaxia) is jelentkezhet. Ha a vitamin bevétele után az arc, a nyelv vagy a torok duzzadását, esetleg nyelési vagy légzési nehézségeket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Általában viszont ennél jóval enyhébb tünetek jelzik, ha túladagoltuk a B12-vitamint.
Az enyhe hasmenés, bőrviszketés és -kiütés, fejfájás, szédülés, hányinger jelezheti, ha a szervezetben felhalmozódott a B12-vitamin. Ha gyakran tapasztaljuk az említett mellékhatásokat, akkor a B12-vitamin étrend-kiegészítő formájában történő szedését hagyjuk abba.
Az egészséges felnőtt szervezet számára az ajánlott étrendi mennyiségek a következők:
- 14 éves kor felett 2,4 mikrogramm (μg) naponta,
- terhes nők számára 2,6 μg naponta,
- szoptató nőknek pedig 2,8 μg naponta