Sok olyan élelmiszer van, amelyek nagyon egészségek, mégis keveset fogyasztunk belőlük. A lila káposzta sajnos ezek közé tartozik, pedig ha rendszeresen szerepelne az étrendünkben, jótékony hatásainak köszönhetően megerősödve vészelhetnénk át a vírusokkal teli téli hónapokat.
A lila káposzta (más néven vörös káposzta) jellegzetes színét az antocián nevű pigmentek adják. Az antociánok a flavonoidok csoportjába tartoznak, és számos növényben megtalálhatóak, például a vörös szőlőben, az áfonyában és a cseresznyében is. A lila káposztát antocián tartalma teszi egészséges élelmiszerré. Ezek az anyagok ugyanis gyulladáscsökkentő és szabadgyök-semlegesítő hatásúak, így hozzájárulnak a sejtek védelméhez és a betegségek megelőzéséhez.
1. Tele van értékes tápanyagokkal
Többek között van benne bőségesen C-, B6- és K-vitamin, folsav, mangán, kalcium, kálium és magnézium. Magas a rosttartalma, a benne található antioxidánsok pedig megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Így védi a szív- és érrendszer egészségét, segít elkerülni egyes daganatos betegségek kialakulását. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén előállításához, ami egy olyan fehérje, amelynek fontos szerepe van a bőr egészséges szerkezetének, rugalmasságának megőrzésében, de segítik a csontok egészségét és az izmok megfelelő működését is.
2. Gyulladáscsökkentő hatású
Míg az akut gyulladások segítenek, hiszen elpusztítják a kórokozókat, addig a krónikus gyulladás megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyen a rák, az ízületi gyulladás, a bélgyulladás például, de a szívbetegségek is ide tartoznak.
3. Segíti megőrizni az emésztőrendszer egészségét
A lila káposzta gazdag oldhatatlan rostokban, mely megkönnyítik a székletürítést. Oldható rostokat is tartalmaz, amelyekről a kutatók bebizonyították, hogy növelik a jótékony baktériumok számát a belekben. A lila káposzta rendszeres fogyasztása segít fenntartani az egészséges bélflórát, ami szoros összefüggésben van az immunrendszerrel. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az immunrendszer sem tud megfelelően működni, és fogékonyabbá válhatunk a különböző fertőzésekre.
4. Szívvédő hatású
Az antocianin növényi pigmentek a flavonoidok családjába tartoznak. Számos kutatás igazolta, hogy az antocianint tartalmazó ételek fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, és a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.
5. Segíti a fogyást
Mivel a kalóriatartalma kevés, de rostokban gazdag, ideális azoknak, akik szeretnének megszabadulni néhány plusz kilótól. Segítségével hamarabb elérhető a jóllakottság érzése, és sokáig telít.