Mediterrán diétával a demencia ellen

Tartalmas cikket írt a demencia megelőzéséről a Szabad Magyar Szó. Mint az anyagból egyebek mellett kiderül, számos új tanulmány szerint az általunk elfogyasztott élelmiszerek védelmet nyújthatnak a demencia kialakulása ellen, vagy akár növelhetik is annak esélyét.

Az egyik kutatás szerint az úgynevezett mediterrán vagy más kifejezéssel MIND-diéta, amely olyan élelmiszerek fogyasztásá alapszik, amelyek serkentik a szervezet antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitását, lassítja a kognitív hanyatlás kialakulását. A világ népességének öregedésével e kórság világszerte egyre gyakoribbá válik, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várakozásai szerint 2050-re 152 millió embernél diagnosztizálják majd valamilyen formáját.

Aláhúzzák, a megelőzés a legjobb védekezés, hiszen a demencia gyógymódja egyenlőre ismeretlen.

Az egyik új tanulmány eredményei szerint a gyulladáskeltő élelmiszerekben, például az erősen feldolgozott gabonákban, vörös húsokban és telített zsírokban gazdag étrend nyolcvannégy százalékkal növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben azoknál az embereknél, akik olyan élelmiszerekben gazdag étrendet követtek, amelyek elősegítik a szervezet antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitását, lassabb a kognitív hanyatlás mértéke.

A lap szerint a MIND-diéta követése a következő élelmiszerek fogyasztást jelenti:

  • több mint három adag teljes kiőrlésű gabonát naponta;
  • egy adag nem leveles zöld zöldség naponta;
  • hat adag zöld leveles zöldség hetente;
  • öt adag dió hetente;
  • négy babot tartalmazó ételadag hetente;
  • két adag bogyós gyümölcs hetente;
  • két baromfit tartalmazó ételadag hetente;
  • és halat tartalmazó ételadag hetente, illetve az olívaolaj és az avokádó fogyasztása, amennyire csak lehetséges, a hozzáadott zsírok bevitele érdekében.

Másrészt a diéta határokat szab a következő termékek maximális fogyasztásának tekintetében:

  • így például legfeljebb öt adag péksütemény és édesség hetente;
  • négy adag vörös hús (marha, sertés, bárány stb.) hetente;
  • egy adag sajt és sült étel hetente;
  • és egy evőkanál vaj vagy margarin naponta.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kutatás ezen szakaszában az eredmények csak összefüggést mutatnak, nem ok-okozati viszonyt. Hozzáteszik, e diéta azonban egy viszonylag egyszerű lépés, amellyel mindenki számára csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata, és potenciálisan az egészségügyi rendszer jövőbeli terhelése is.

Elolvasom a cikket