A glutén az árpában, búzában és rozsban található fehérje, amely egyes embereknél emésztési problémákat, gyulladást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.
Ezért a gluténérzékeny vagy cöliákiás embereknek kerülniük kell a glutént tartalmazó élelmiszereket, beleértve számos gabonafélét is.
A táplálkozási szakértő szerint, ha valakinek ilyen problémája van, egész életen át tartó gluténmentes diétát kell tartania.
A hétköznapi emberek esetében ez csak akkor történhet eliminációs diéta formájában, ha a betegséggel autoimmun párhuzamosságok állnak fenn, és ezt orvos jelzi, vagy ha a gyomor-bélrendszerrel kapcsolatos problémák vannak.
Ha orvosi előírás nélkül mondunk le a gluténról, és kezdünk el gluténmentes ételeket fogyasztani, ártalmas lehet. Az ilyen termékek ugyanis sok hozzáadott cukrot és más káros összetevőket tartalmaznak, amelyek nem tesznek jót. Tehát nem a gluténhez jut hozzá, hanem sok más anyaghoz és kalóriához.
Tolstikova szerint, ha valóban gluténmentes termékekre van szüksége, akkor válasszon gabonaféléket, de ne gluténmenteseket. Nem kell teljesen lemondani a gabonafélékről, mert ez a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát hordozza magában.
A gluténmentes gabonafélék közé tartoznak a következők:
- rizs
- hajdina
- quinoa
- zabpehely, de ha normális körülmények között termesztik – nem a búza mellett.
- kukoricadara
Ide tartoznak a hüvelyesek és a burgonya is.