A tárolás során azonban a kicsírázott burgonya megromolhat. Egyesek úgy vélik, hogy ha csíráztatott gumót eszik, az egészségük is veszélybe kerül. Viktor Konyshev táplálkozástudományi szakember elmondta, mit tegyünk ilyenkor.
Lehet-e csíráztatott burgonyát enni
A csíráztatott burgonyagumók nem jelentenek különösebb veszélyt az egészségre, kivéve egy esetet. Ha a burgonya nem zöldült meg, hanem csak csírázott, akkor meg lehet enni, de a hasznos anyagok tartalma észrevehetően alacsonyabb lesz. Elsősorban kevesebb a C-vitamint tartalmaz.
A zöld kicsírázott burgonyával azonban óvatosnak kell lennünk. Az ilyen krumplinak megnő a szolanin tartalma, amely nagy mennyiségben mérgező az emberre.
A szakértő szerint a legjobb, ha az ilyen zöldségeket kidobjuk, de a zöld részt is levághatjuk, nagyobb ráhagyással, és akkor már fogyasztható lesz a burgonya. Ha viszont mindezek mellé, még meg is puhult a zöldség, ne fogyasszuk el.
A csírák hossza
Úgy tartják, hogy a kicsírázott burgonyát csak akkor fogyaszthatjuk, ha a benne lévő csírák nem hosszabbak 1-2 centiméternél. Ha 2 cm-nél nagyobbak, az azt jelzi, hogy szinte semmilyen hasznos anyag nincs már bennük, csak a keményítő. És ez miért van? Mert szinte minden tápanyagot elvisznek a fiatal hajtások.