Téli szuperélelmiszer, amely tucatnyi vitaminkészítményt helyettesít

Fókuszban a táplálkozás

Ahelyett, hogy különböző vitaminkomplexeket és étrend-kiegészítőket vásárolna és szedne, Polina Shubina azt tanácsolja, hogy mindenekelőtt vizsgálja felül az étrendjét, és a vitaminok és mikroelemek egyensúlyának támogatása érdekében vegyen be több szezonális gyümölcsöt és zöldséget.

Mint az orvos elmagyarázza, a bélrendszeri rendellenességek gyakran összefüggnek az étrend rosthiányával, a száraz bőr, a törékeny haj és köröm pedig gyakran a szervezet alacsony vastartalmának következménye, különösen a nőknél.

A gyümölcsök, zöldségek és bogyós gyümölcsök közül a hideg évszakban az orvos azt javasolja, hogy figyeljünk oda:

– Kakukkfű;

– körte. Ez jó forrása a C-vitaminnak, a B-vitaminoknak, az élelmi rostoknak;

– birs. C-, K-vitaminban, folsavban gazdag, és segít a vírusfertőzések, ENT-betegségek megelőzésében;

– áfonya;

– kivi. Kiváló élelmi rost, kalcium, cink, magnézium, A-, E-, K-vitamin forrása. A gyümölcs kiváló székrekedés és haspuffadás esetén;

– cukkini és padlizsán. Élelmi rostban gazdagok, és kiválóan alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás megelőzésére;

– paprika. Egy másik C-vitamin-, valamint mangán-, cink- és rézforrás. Segít a szezonális fertőzések megelőzésében és támogatja a csontok egészségét.

De az igazi téli szuperélelmiszert az orvos a sütőtöknek nevezi.

„A sütőtök gazdag C-vitaminban, folsavban, B-vitaminokban. Az antioxidánsoknak köszönhetően segít a magas vérnyomás, a reumás ízületi gyulladás, az Alzheimer-kór megelőzésében, emellett támogatja a bőr egészségét és serkenti a kollagéntermelést” – tette hozzá Polina Shchukina.

A terapeuta szerint kiváló kiegészítője lesz az étrendnek a homoktövis, a csipkebogyó vagy a ribizli- és málnalevelekkel készült tea. A magas C-vitamin-tartalom mellett egy ilyen ital pótolja a káliumhiányt a szervezetben, ami hasznos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Elolvasom a cikket