Magyar Tibor
2024. december 24. kedd. 18:09
Az Indiai-óceán partjához közeli konyhák szívesen használják a tintahalat helyben kisütve vagy mártásban, curryként elkészítve.
A tintahal húsa halvány, áttetsző fehér színű, rágós állagú. Finom íze mellett egészségügyi előnyei sem elhanyagolhatók.
A tintahal a kagylók családjába tartozó puhatestűek közé sorolható, és négy fajtája létezik: fekete, fehér, kemény héjú és vörös. Magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma, míg a kalóriatartalma alacsony. Ez teszi a tintahalat rendkívül tápláló étellé.
A tintahal nagyszerű azok számára, akik szeretnék növelni a fehérjebevitelüket anélkül, hogy kompromisszumot kötnének a kalóriacéljaik elérése érdekében. Egy százgrammos adag a tintahalból mindössze 75–85 kilokalóriát tartalmaz. A tésztában sült tintahalkarikák rajongói azonban ne hagyják magukat becsapni; a kalóriaérték megemelkedhet, ha olajban sütjük meg.
Minden szénhidrátfélő fehérjefüggő és keto diétán lévők beiktathatják a tintahalat az étrendjükbe, mert nincs benne szénhidrát.
A tintahalban található magnézium felelős az izomgörcsök enyhítéséért és az idegrendszer ellazításáért.
A szervezetnek szüksége van a B12-vitaminra az idegek és a vér egészségéhez, a B6-vitaminra pedig a szív védelméhez a stroke-tól. Ezekhez is nagy segítséget nyújthat a tintahal rendszeres fogyasztása.
A tintahal nagy mennyiségű szelént és E-vitamint tartalmaz. A szelén, amely parányi mennyiségben van jelen a szervezetben, az E-vitaminnal együtt működik a normál testnövekedés és termékenység elősegítésében. Antioxidánsként vélhetően szerepet játszik a rák elleni küzdelemben, és segíthet a daganatok növekedésének gátlásában.
Mint a legtöbb kagyló, a tintahal is nagy mennyiségű étrendi koleszterint tartalmaz. Nagyon alacsony a zsírtartalma, és a koleszterin rosszul szívódik fel belőle. Ráadásul több tanulmány is kimutatta, hogy a kagylók fogyasztása inkább csökkenti, nem pedig növeli a vér koleszterinszintjét.