Kiderült a bolti gyümölcslevek halálos veszélye

De ha a „dorbézolás” gyakori használatba fordul, ami gyakran előfordul, akkor bajt hozhat.

Ez elsősorban a bolti gyümölcslevekre vonatkozik. A túlzott cukortartalmú termékekre.

Veszélyes fruktóz

A szakértők szerint: egy szabványos másfél literes kiszerelés 32 kockacukrot tartalmaz.

Valójában fruktózról beszélünk, ami sokkal rosszabb.

Miért? Mert a fruktóz egyenesen a májba kerül, ahol fokozatosan közönséges zsírrá, trigliceridekké alakul.

A tiszta fruktóz hatalmas tartalma miatt a WHO a gyümölcsleveket olyan termékeknek nevezi, amelyekkel rendkívül óvatosnak kell lenni.

Halálozási kockázat

Amerikai tudósok még riasztóbb következtetésre jutottak. Hat éven keresztül 40 ezer 45 éves és idősebb ember étrendjét vizsgálták. Rájöttek: a rendszeres gyümölcsléfogyasztás megrövidíti az életet.

A szakértők azt mondják: az egészségügyi kockázat jelentősen megnő, ha a napi fogyasztás 350 ml mennyiségben történik.

Ilyen adaggal a halálozás kockázata 14 százalékkal, a szívbetegség kockázata 40 százalékkal nő.

Mivel a gyümölcsléből származó fruktózt csak a máj tudja feldolgozni, nagy a kockázat az anyagcserezavarok tekintetében ebben a szervben.

Az Amerikai Rákkutató Szövetség megállapítja: a gyümölcslé közvetlen oka egyes rákos megbetegedéseknek.

Ezenkívül a gyümölcslevek károsak a fogakra és az egészséges „feldobott” pluszkilókra.

De nem mindegyikük ennyire káros. Vannak kevésbé veszélyesek, például a paradicsom (mínusz csak a magas sótartalom), és vannak hasznosak.

Például a táplálkozási szakemberek hasznosnak nevezik a zöld zöldséglevet.

Elolvasom a cikket