De ha a „dorbézolás” gyakori használatba fordul, ami gyakran előfordul, akkor bajt hozhat.
Ez elsősorban a bolti gyümölcslevekre vonatkozik. A túlzott cukortartalmú termékekre.
Veszélyes fruktóz
A szakértők szerint: egy szabványos másfél literes kiszerelés 32 kockacukrot tartalmaz.
Valójában fruktózról beszélünk, ami sokkal rosszabb.
Miért? Mert a fruktóz egyenesen a májba kerül, ahol fokozatosan közönséges zsírrá, trigliceridekké alakul.
A tiszta fruktóz hatalmas tartalma miatt a WHO a gyümölcsleveket olyan termékeknek nevezi, amelyekkel rendkívül óvatosnak kell lenni.
Halálozási kockázat
Amerikai tudósok még riasztóbb következtetésre jutottak. Hat éven keresztül 40 ezer 45 éves és idősebb ember étrendjét vizsgálták. Rájöttek: a rendszeres gyümölcsléfogyasztás megrövidíti az életet.
A szakértők azt mondják: az egészségügyi kockázat jelentősen megnő, ha a napi fogyasztás 350 ml mennyiségben történik.
Ilyen adaggal a halálozás kockázata 14 százalékkal, a szívbetegség kockázata 40 százalékkal nő.
Mivel a gyümölcsléből származó fruktózt csak a máj tudja feldolgozni, nagy a kockázat az anyagcserezavarok tekintetében ebben a szervben.
Az Amerikai Rákkutató Szövetség megállapítja: a gyümölcslé közvetlen oka egyes rákos megbetegedéseknek.
Ezenkívül a gyümölcslevek károsak a fogakra és az egészséges „feldobott” pluszkilókra.
De nem mindegyikük ennyire káros. Vannak kevésbé veszélyesek, például a paradicsom (mínusz csak a magas sótartalom), és vannak hasznosak.
Például a táplálkozási szakemberek hasznosnak nevezik a zöld zöldséglevet.